Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, homeopatija je na drugom mestu u svetu prema broju korisnika. Zbog svoje efikasnosti i bezbednosti za decu pripada grupi komplementarnih medicina, a upravo u toj kategoriji registrovana je i u Srbiji 2006. godine.

 

Jedno od mnogobrojnih istraživanja o implementaciji komplementarne medicine u sistem redovne zdravstvne zaštite završeno je 2016. godine i govori o sve većem broju lekara konvencionalne medicine koji u svakodevnom radu sa pedijatrijskim pacijentima koriste homeopatske lekove, fitopreparate, minerale i vitamine.

Rusima je homeopatija veoma bliska

Ovo istraživanje pod nazivnom „Usage and attitudes towards natural remedies and homeopathy ingeneral paediatrics“ sprovedeno je u šest zemalja, a njemu jeučestvovalo je 582 lekara iz Nemačke, Španije, Rusije, Bugarske, Kolumbije i Izraela. Oko 80 odsto izabranih lekara bili su specijalisti pedijatrije, dok su 20 odsto bili lekari opšte medicine.

Prosečna starost lekara učesnika bila je 48 godina, sa prosečno 19 godina radnog staža.

„Deutsche Homeopatie Union“

Trećina lekara imala je i dodatni kurs iz homeopatije, a obuku iz fitoterapije završilo je 24 odsto od ukupnog broja lekara učesnika. Prevalencija pedijatrijskih stanja kod pacijenata koji su bili pregledani tokom 12 meseci su starosne dobi od 0 do 12 godina sa sledećim indikacijama: infekcije gornjeg respiratornog trakta, uključujući kašalj (51 %), zatim alergije (22 %), akutni bol u stomaku (22 %), otitisi (17 %) i kolike kod novorođenčadi (15 %).

Skoro svi lekari iz ovog istraživanja (99 %) preporučuju ili propisuju prirodne lekove (fitoterapiju, vitamine, minerale i suplemente ) svojim pedijatrijskim pacijentima (0-12 godina). Procenat lekara koji preporučuju ili propisuju homeopatske lekove bio je sledeći: najviše lekara u Rusiji (88%), zatim u Bugarskoj (82 %) i Nemačkoj (79 %), dok je ukupan broj lekara koji propisuju homeopatske lekove u Šaniji 74 odsto, Kolumbiji 61 odsto i Izraelu 27 odsto.

Kod većine lekara odluka da se u praksu uvedu fitopreparati i homeopatski lekovi doneta je na osnovu ličnog iskustva i upotrebe.

 

U Srbiji imamo Influcid

U Srbiji je, 2007. godine registrovan prvi kompleksni homeopatski lek Influcid, nemačkog proizvođača „Deutsche Homeopatie Union“. Influcid je kombinvani lek koji u sebi sadrži šest komponenti biljnog i mineralnog porekla, obrađenih homeopatskom tehnologijom.

Foto: Influcid

Smatra se da se ovim načinom obrade prirodnih sirovina dobijaju nanočestice koje imaju veću bioraspoloživost i minimum neželjenih efekata u odnosu na početne sirovine. Zbog toga su Influcid i drugi homeopatski lekovi odobreni za upotrebu u pedijatrijskoj populaciji.

Istraživanja ruskih naučnika govore o dejstvu Influcid tableta kao prirodnog induktora interferona alfa, citokina koji predstavlja prvi signal u razvoju virusne infekcije. Stimulacijom produkcije interferona alfa u ćelijama epitela sluznice dolazi do blokade replikacije virusa u ćelijama i daljeg širenja virusne infekcije po telu.

Zbog specifičnog mehanizma delovanja na organizam i visoke bezbednosti komplesni homeopatski lekovi su našli svoje mesto primene kod blagih i umerenih siptoma virusne infekcije kod dece od treće godine i odraslih.

Možete ih kupiti u apotekama, bez recepta

Marija Krivačić, direktorka marketinga u “Alpen Farmi”, kompaniji koja je na srpsko tržište donela homeopatske lekove koje proizvodi kompanija “Dojče homeopatiše union”

Marija Krivačić, marketing direktorka „Alpen pharme“ i homeopatkinja, istakla je da se već 11 godina nemački kompleksni homeopatski lekovi mogu kupiti u svakoj apoteci širom Srbije.

– Kompleksni lekovi koje proizvodi kompanija “Dojče homeopatiše union” mogu se koristiti u terapiji akutnih stanja, kao i u dugoročnoj terapiji hroničnih bolesti. Naše homeopatske lekove mogu da koriste deca od prvog dana života. Pokazalo se da imaju odličan efekat kod grčeva koji se javljaju u prve tri nedelje života – kaže za portal “Zdrava i prava” Marija Krivačić, direktorka marketinga u “Alpen Farmi”, kompaniji koja je na srpsko tržište donela fantastične homeopatske lekove koje proizvodi kompanija “Dojče homeopatiše union” (DHU).

U 70 apoteka u Beogradu sada imate mogućnost da razgovarate sa homeopatskim savetnicima koji su obučeni da vam daju odgovor na sva pitanja o homeopetskim lekovima. Zato ne čekajte – potražite savet od svog homeopatskog savetnika.

 

Promo