Keto dijeta je sve popularnija i jedan je od najbržih načina mršavljenja, a temelji se na smanjenom unosu ugljenih hidrata i povećanom unosu proteina i zdravih masnoća.

 

GraphicStock

U keto dijeti su zabranjeni slatkiši, žitarice, većina voća, alkohol i slično, dok se preporučuje da se jede meso i riba, zeleno povrće, jaja, orašasti plodovi i semenke, šargarepa, paradajz, paprika, luk i bobičasto voće. Ali, ovakav način ishrane ima i svoje negativne posledice koje vam niko neće reći. Evo koje su:

Možete da se osećate bolesno

Jedna od negativnih posledica keto dijete jeste “keto grip”. Simptomi su izraženi prvih nekoliko dana dok se telo navikava na manji unos ugljenih hidrata. Možete da osećate mučninu, glavobolju, grčeve u mišićima i umor. Kako bi ublažili te simptome, pijte dovoljno vode i dobro se naspavajte.

Loš zadah

Jedno od ketonskih tela koje se proizvodi u jetri je aceton, a on ima poseban miris koji izlazi iz usta. Ako se ljudi odmiču od vas, objasnite im u čemu je problem.

Zatvor

S obzirom na to da ćete unositi manje vlakana i ostalih hranljivih vrednosti potrebnih za dobru probavu, mogli biste da imate problema sa stolicom. Kako biste rešili ovaj problem koristite dodatke ishrani sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, kao što su ovsene mekinje.

Telo će se usporiti

Dok vam se organizam prilagođava novom načinu ishrane, telo će vam biti malo umornije i usporenije. U početku izbegavajte vežbanje. Kada postignete stanje ketoze energija će vam se vratiti.

Ova dijeta je naročito popularna među fitnes trenerima i mnogi je preporučuju, a cilj je da se telo dovede u stanje ketoze, odnosno da se unos ugljenih hidrata smanji na najmanji mogući nivo, a poveća unos masti i održava zdrav nivo proteina.

 

Izvor: Blic