Mesne prerađevine mogu da izazovu rak creva kod ljudi, a crveno meso je verovatni uzročnik te bolesti, saopštili su danas stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije. Mesne prerađevine mogu da izazovu rak creva kod ljudi, a crveno meso je verovatni uzročnik te bolest.

Praisaeng,FreeDigitalPhotos.net
Praisaeng,FreeDigitalPhotos.net

Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja radi pod okriljem SZO, svrstala je obrađeno meso, poput viršli i šunke, u prvu grupu, zajedno sa duvanom, azbestom i dizelskim gasovima, za koje postoji “dovoljno dokaza” da mogu da izazovu rak.

– Za pojedinca je rizik od raka creva zbog konzumiranja obrađenog mesa mali, ali rizik raste sa količinom konzumiranog mesa- saopštio je doktor Kurt Štrajf, šef istraživačkog programa IARC.

Crveno meso, u koje spadaju govedina, jagnjetina i svinjetina, svrstano je u “verovatne” uzročnike raka iz grupe 2A, u kojoj je još glifosfat, aktivni sastojak mnogih herbicida.

Niža klasifikacija crvenog mesa je odraz “ograničenih dokaza” da ono izaziva rak.

IARC je utvrdio postojanje veze sa rakom creva, ali i veze sa rakom pankreasa i prostate, navodi se u saopštenju.

Mesne prerađevine prave se od ostataka mesa koje se samo ne može prodati po visokoj ceni i sadrži velike količine masnoće.

Nedavna studija objavljena u žurnalu BMC Medicine zaključila je da ograničavanje unosa na 20 grama prerađevina dnevno može da spreči oko 20.000 preranih smrti godišnje samo u Velikoj Britaniji.  Belo meso, poput pilećeg, nije pokazalo nikakvu štetnost, dok su male količine crvenog mesa, bile čak korisne.

Pripremila: M. Vlaisavljević