Britanski terapeuti za veze otkrili su za “Hafington post” koji je najveći izazov sa kojim se svakodnevno suočavaju u svojoj profesiji. Naime, ni novac ni seks nisu najveći problemi u vezi.

 

pixabay
pixabay

Uprkos tome što vi i vaš partner možda ne krijete obilje tajni poput gospodina i gospođe Smit, velika je verovatnoća da još uvek niste ustanovili kako da na pravi način razgovarate jedno s drugim.

Naime, problem broj jedan u vezama je definitivno – komunikacija.

– U to spada i kako se raspravljati sa partnerom, a da ne zapretite da ćete ga ostaviti, kao i svest o tome da su oni obrasci ponašanja koji vas sada nerviraju oduvek bili prisutni, a vi ste ih možda ranije čak smatrali i simpatičnim. Ključ opstanka veze je deifnitivno efektivna komunikacija- navodi psihoterapeut Laura Jang.

Nakon loše komunikacije sledi nedostatak zabave (zajedničko gledanje televizora se ne računa), nedostatak vremena za partnera, bezosećajnost/nezainteresovanost ili previše osećajnosti (ponekad je suviše teško ostvariti taj istančan balans), preterana zavisnost od partnera, kao i gubljenje osećaja sopstvenog čvrstog identiteta – iako ste u vezi, morate upamtiti da ste vi i vaš partner pre svega dve zasebne ličnosti.

Recept za savršenu vezu ne postoji, ali svaka srećna veza ima ova četiri sastojka:

Komunikacija

Ne moramo posebno naglašavati koliko je komunikacija važna, ali mnogi parovi upravo ovaj deo nekako najčešće izbegavaju. Ako ne komunicirate i ne govorite šta vas smeta, teško je da ćete dugoročno biti srećni.

Kompromis

Ti želiš jedno, on želi drugo, ali ako ste u srećnoj vezi, naći ćete se na pola puta. Kompromis je izuzetno važan jer njime pokazujete da ste spremni da žrtvujete svoje želje kako biste usrećili drugu osobu.

Razumevanje

Možda se nećete uvek slagati s njegovim izborima, ali ako želite srećnu vezu, morate se barem potruditi da ga razumete.

Svađanje

Parovi koji se ne svađaju nisu srećni parovi – naravno, reč je o povremenim svađama kojima rešavate probleme, a ne onim velikim. Tu i tamo se ipak treba dobro posvađati i rešiti napetost.

Izvor: www.b92.net