“Tihi prenosioci” mogli bi biti odgovorni za skoro polovinu zaraženih virusom.  Studija objavljena u “Proceedings of the National Academy of Sciences” otkriva da su “tihi prenosioci” mogli da budu odgovorni za polovinu zaraženih u SAD.

 

Foto: Pixabay

Izraz “tihi prenos” znači da se virus prenosi preko asimptomatskih ili pre-simptomatskih osoba, koje je teže pronaći i ući im u trag.

Studija, koju je vodila Alison Galvani sa Univerziteta Jejl i njene kolege, koristila je modele prenosa koronavirusa i postojeća istraživanja, koja su već ukazivala da asimptomatske infekcije predstavljaju 17,9 odsto do 30,8 odsto svih infekcija.

Na osnovu ovih podataka, tim je utvrdio da bi pre-simptomatske osobe mogle da izvrše 47 odsto do 48 odsto prenosa, a asimptomatske osobe 3,4 odsto do 6,6 odsto prenosa.

Tim je otkrio da ni trenutna izolacija svih simptomatskih slučajeva neće biti dovoljna da bi širenje bilo pod kontrolom.

Vlasti bi trebale da identifikuju i izdvoje više od jedne trećine “tihih prenosnika” virusa, kao i sve simptomatske slučajeve, kako bi sprečile epidemiju.

Istraživači su naglasili potrebu za testiranjem i za traženjem kontakta kako bi se prenos zaraze smanjio i mere ublažile.

Osim saznanja koja donose “tihi prenosioci”, istraživači su saopštili i da je genetska verzija novog koronavirusa koji izaziva COVID-19 pokazala da je sposobnija da zaraziti ljudske ćelije od izvornog oblika koji se pojavio u Kini, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu “Cell”.

Istraživanje sprovedeno u laboratoriju ukazuje na to da bi ta mutacija mogla mogla lakše da se prenosi među ljudima u stvarnom svetu u odnosu na raniju varijantu, ali to još nije dokazano.

“Mislim da podaci pokazuju da postoji jedna mutacija koja omogućava virusu da se bolje razmnožava i možda je prati veća koncentracija virusa”, kaže u komentaru za medicinski časopis “Journal of the American Medical Association” glavni američki infektolog Entoni Fauči koji nije bio uključen u istraživanje.

“Nema informacija da li je zaraženoj osobi od toga gore ili ne. Samo se čini da se virus uspešnije razmnožava i možda se lakše prenosi, ali to tek treba dokazati”, dodaje Fauči.

Naučnici iz laboratorija Los Alamos u Novom Meksiku i Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini udružili su se sa Univerzitetom Šefild da bi analizirali uzorke koje je objavio GISAID, svetski izvor sekvencija genoma.

Utvrdili su da sadašnja varijanta nazvana “D614G” ima malu ali moćnu promenu šiljka proteina koji se izdiže sa površine virusa i koju virus koristi za proboj i zarazu ljudske ćelije.

Naučnici su u aprilu prva otkrića objavili na sajtu “bioRxiv”, ali tada su kritikovani jer nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za dominaciju te verzije u svetu jer je to mogla da bude posledica drugih faktora ili pukog slučaja.

Tim je stoga sproveo druge eksperimente.

Analizirali su podatke 999 britanskih pacijenata hospitalizovanih zbog COVID-19 i uočili su da oni s tom verzijom virusa imaju veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu, ali težina njihove bolesti nije bila drukčija.

Laboratorijskim eksperimentima pokazali su da je ta verzija tri do šest puta sposobnija da zaraziti ljudsku ćeliju.

“Izgleda da je taj virus sposobniji”, kaže Erika Olman Safir, koja je sprovela jedan od eksperimenata na instututu za imunologiju”La Jolla”.

Ali u ovoj fazi sve se može opisati kao mogućnost jer se laboratorijski eksperimenti ne odvijaju u uslovima dinamike pandemije u stvarnom svetu.

Prema dosadašnjim saznanjima, iako je varijatna virusa koji sada kruži “zaraznija”, ona se može, ali i ne mora lakše prenositi među ljudima.

U svakom slučaju virusolog Nejtan Grubag sa Univerziteta Jejl koji nije učestvovao u istraživanju kaže da širenje nove genetske verzije, “prirodnom selekcijom ili pukim slučajem” znači da je ta varijanta sada uzrok pandemije.

On ocenjuje da tek sada istraživanjima treba da se utvrdi da li će ta nova varijanta uticati na razvoj vakcina i lekova i ističe da ne očekuje da će D614G prouzrokovati promene mera za ograničavanje širenja virusa ili izazvati teže stanje kod zaraženih osoba.

“Radi se o zanimljivom otkriću koje se možda odnosi na milione ljudi ali za sada ne znamo u kojoj meri i na koji način”, rekao je virusolog Grubag.

Izvor: N1