Ne samo da tikve ukrašavaju prostor u kojem se nalaze, nego većina može i da se jede, ukusne su, veoma hranljive i lekovite.

picjumbo.com
picjumbo.com

Tikve su najstarija biljna kultura. Postoji nekoliko vrsta ukrasnih tikvi: obična, bundeva, muskatna, smokvolisna tikva… i svaka je interesantna na svoj način.

Različitog su i neobičnog oblika, posebnih boja i nijansi, sa izbrazdanom ili glatkom korom… Veoma su dekorativne i služe kao dopuna jesenjih i zimskih cvetnih aranžmana. Ne samo da ukrašavaju prostor u kojem se nalaze, nego većina može i da se jede, ukusne su, veoma hranljive i lekovite.
To su jednogodišnje puzavice koje veoma brzo rastu, imaju velike zelene listove, a plodovi vise na vreži koja može biti dugačka i do dva metra. Sade se uza zid, ili uz manju pergolu napravljenu od letvica, a na terasi listovi tikve mogu da formiraju pravi zaklon od prejakog sunca, vetra i prašine.

Među najpoznatije i najčešće gajene vrste spadaju nategače, zatim patišon tikvice koje su veoma ukusne dok su sasvim mlade, jurgete – tikve izduženog valjkastog oblika koje mogu da budu dugačke i do dva metra, a jedu se dok je plod mlad, mramorne tikvice različitih zeleno-belih, ili žuto-belih šara, zatim ukusne i mirišljave muskatne tikve kruškastog oblika i neobične, bradavičaste žute tikve.

Ukrasne tikve sade se kad vreme malo otopli iz semena koje ste dobili od prijatelja, ili izvadili iz osušenih plodova koje ste kupili za ukras. Obično se po tri semenke stavljaju u hranljivu (humusnu) zemlju u bašti, ili žardinjeru, a zatim dobro zaliju. Seme niče za sedam do deset dana i ukoliko svako nikne, biljčice treba razrediti. Preporučuje se da se ostave po dve na jedan dužni metar. Odmah im treba obezbediti oslonac uz koji će vreža da se penje. Mlade biljke treba da su dvadesetak centimetara odmaknute od oslonca ili zida, da bi se obezbedilo dovoljno mesta za razvoj plodova. Redovno ih zalivajte, a jednom u dve-tri nedelje u vodu za zalivanje dodajte malo tečnog mineralnog đubriva.

Ponekad se dogodi da ukrasna tikva ne zametne plodove iako je cvetala. Jedan od razloga može biti taj što su cvetovi bili zatvoreni u vreme kada dolaze insekti koji ih oprašuju. Da vam se to ne bi dogodilo možete i sami da ih oprašite – u kasnim popodnevnim satima četkicom prenesite polen sa prašnika jednog cveta na tučak drugog.

Ukoliko želite da plodove osušite i čuvate za ukras u stanu, oberite ih tek u oktobru, kada sasvim sazru, ili posle prvih mrazeva. Suše se na promajnom mestu, udaljeni jedan od drugog i mogu da traju duže od godinu dana. Tikve možete zasaditi između žbunova bobičastog voća, ispod jabuke, uz žičanu ogradu, ili da ih vodite uz pergolu na terasi.

ARANŽMANI

Da biste napravili aranžman koristite bundeve različitih veličina, minijaturne dekorativne tikvice, razno sezonsko voće, osušene listove, suve travčice, sveže sezonsko cveće i korpice od pruća. Na primer, ispred ulaznih vrata postavite stari sto i na njemu nekoliko bundeva. Ili, vazu napunite raznobojnim hrizantemama, a oko nje rasporedite nekoliko tikvica različitih veličina.

Izvor: www.novosti.rs