Sezona gripa počinje, a vas već “lomi” prehlada. Da vas ne bi “uhvatio” i kašalj, počnite da pijete toplo mleko i med. To je idealan napitak koji će preduprediti pojavu kašlja ili ga ublažiti. Evo još nekih saveta stručnjaka za hladne zimske dane.

 

graphicstock
graphicstock

TOPLO MLEKO

Toplo mleko sa medom nekima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju. Recept naših baka – tzv. “šerbe” (ukuvano mleko i šećer) možete zameniti mlekom i medom. Efekat je gotovo isti, ublažava simptome prehlade.

STAVLJAJTE OBLOGE

Kod suvog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju mašću i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Može vam pomoći i termofor sa toplom vodom.

ŠTO VIŠE TEČNOSTI

Uzimajte što više tečnosti u toku dana. Ona pomaže da bi bolje delovali lekovi za iskašljavanje, kao i oni koji se uzimaju protiv povišene telesne temperature.

PAŽLJIVO SA LEKOVIMA

Ako uzimate preparate za iskašljavanje, poslednju dozu uzmite najkasnije dva sata pre spavanja. Inače vam napadi kašlja u toku noći neće dati da mirno spavate.

graphicstock
graphicstock

OBAVEZAN ČAJ

Preporučuju se biljne mešavine koje sadrže bokvicu, majčinu dušicu, lipu, slez i slično. Od ovih biljaka se, u kombinaciji sa medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi. Sirup od bokvice ili islandskog lišaja je dobar za suvi kašalj, a ekstrakt bršljana razređuje i pospešuje izbacivanje šlajma.

I sami možete da pripremite efikasan preparat protiv kašlja. Naseckajte crni luk, prelijete ga medom i ostavite malo da se ocedi. Dobijenu tečnost pijte na kašičicu svaki dan.

ZNAČAJ HIGIJENE

Ako nemate papirnu maramicu ne kašljite i ne kijajte u dlan, nego u nadlakticu. Virusi i bakterije sa dlana nastaviće da se šire čim uhvatite bravu ili telefonsku slušalicu. Neophodna je dobra higijena ruku, a u tome će vam pomoći i antibakterijski gelovi ili vlažne maramice.

Pripremila: S. Vidović