Trešnje su oduvek bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Do nedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, a sada su i istraživanja dala i temelj svim tim pričama.

 

Foto: Pixabay

One sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom.

Takođe, ovi slatki plovodi pomažu da telo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije.

Pozitivan učinak trešanja na zdravlje

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešnje može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, ublažavaju bolove i poboljšavaju zdravlje kostiju.

Prevencija srčanih bolesti

Prema istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama ima antikancerogena svojstva, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.

Ublažavanje bolova

Antocijanini koji se nalaze u ovom voću blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta delotvornije od aspirina.

Bubrežni kamenac

Nije samo plod zdrav – od peteljki trešnje možete da napravite čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima.

Saveznik u mršavljenju

Sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visok procenat vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava nivo energije i pomaže u ubrzanju metabolizma.

Protiv bubrežnih kamenaca: kašičicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte 1 do 2 minuta, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

Pripremila: M. P.