Trudnice možda ne vole, ali je za njih je putovanje avionom jedno od najudobnijih, ali i najbrži način putovanja. Tokom čitave trudnoće možete putovati bez problema uz konsultaciju sa vašim ginekologom, a u devetom mesecu proverite kakva pravila za trudnice imaju avio kompanije.

 

Foto: Pixabay

Najčešće kompanije dozvoljavaju prevoz trudnica do 36. nedelje normalne trudnoće.

U slučajevima komplikovane trudnoće prevoz avionom dozvoljava se do 32. nedelje. Većina kompanija traži da trudnice posle 28. nedelje ima napismenu dozvolu od ginekologa da može da leti.

Stručnjaci kažu i da ne postoje dokazi da putovanje avionom na bilo koji način šteti vašoj bebi – promena vazdušnog pritiska ili nivo radijacije neće izazvati prevremeni porođaj.

Ipak, većina budućih mama izbegava da u prvom trimestru putuje zbog mučnina i iscrpljenosti na ovaj način.

 

Cirkulacija i krvni pritisak

Kod svih putnika tokom letenja avionom postoji blago povišen rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, akod trudnica je on dodatno povećan.

Tokom dužih letova buduće mame, prenosi “The Sun” treba redovno da ustaju i da se prošetaju.

Faze trudnoće

Ginekolozi tvrde da je za letenje trudnica najbolja sredina trudnoće. U periodu od 14. do 28. nedelje trudnice se najbolje osećaju i imaju najviše energije.

Udobnost

Da bi im putovanje bilo udobnije trudnice treba da biraju sedišta do prolazak ili u prvom redu gde mogu da ispruže noge.

 

Izvor: Superžena