Dan zaljubljenih je uvek dobar povod da preispitate svoja osećanja. Predstavljamo vam još neke malo poznate činjenice o ovom danu.

 

graphicstock
graphicstock

PRVI DAN ZALJUBLJENIH

Engleski kralj Henri VII 1537. godine i zvanično je proglasio 14. februar praznikom Svetog Valentina.
Najstarija čestitka za Dan zaljubljenih poslata je nešto ranije 1415. godine kada je francuski vojvoda od Orleana, koji je bio zarobljen u Londonskom tornju, svojoj supruzi u otadžbini na ovaj način izrazio ljubav.

VEROVANJA

Još od srednjevekovnih vremena važe razna verovanja i sujeverje povezani sa Danom zaljubljenih. Tako na primer ako devojci iznad glave proleti crvendać znači da će se udati za borca za pravdu, ako to pak bude kanarinac, devojka će se udati za bogataša.

Najmanje sreće imale su one devojke kojima bi tog dana veverica slučajno preprečila put, jer je to značilo da će se udati za škrticu. Ukoliko bi im se tog dana ukazalo jato golubova na nebu, to je bio znak da će njih brak biti miran i skladan. Posebno je zanimljivo verovanje, da ako neko nađe izgubljenu rukavicu na Dan zaljubljenih, druga rukavica će se nalaziti kod njihovog idealnog partnera.

POKLON

Najlepši poklon u ime ljubavi je Tadž Mahal u Indiji. Veliki vladar Šahjahan je izgradio ovu velelepnu građevinu u spomen na svoju suprugu koju je beskrajno voleo.

JULIJA

Najromantičniji književni par Romeo i Julija često se povezuju sa Danom zaljubljenih, a svake godine 1.000 pisama stigne adresirano na Julijinu kuću u Veroni u Italiji, u koji je slavni Šekspir smestio svoje izmišljene junake.

 

Pripremila: Mariota Vlaisavljević