Načini na koje možete ubrzati rast i poboljšati kvalitet noktiju nalaze se u ishrani i izbegavanju određenih spoljnih uticaja.

 

pixabay
pixabay

ISHRANA

Tako ekstremne dijete, hladnoća i nedostatak proteina negativno utiču na rast, ali i izgled noktiju.

Ishranom unosite dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, gvožđe, silicijum, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine D, A i E. Obavezno povećajte unos kalcijuma.

Vitamin D potreban je za snagu i rast noktiju. Najbolji način da telo napunite ovim važnim vitaminom je da redovno boravite na suncu.

Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, čini kožu lepšom i čvršćom i utiče na brži rast noktiju. Ima ga u limunu, dinji, paprikama, karfiolu, jagodama, kiviju.

CIRKULACIJA

Poboljšajte cirkulaciju u rukama i prstima. Dokazano je da rad rukama i prstima poput kuckanja po tastaturi, sviranja, šivenja ili gimnastike podstiče rast noktiju.

RUKAVICE

Većina deterdženata oštećuje kožu i mogu nokte da učine krtim, što znači da je poželjno da tokom pranja sudova nosite rukavice.

VLAŽNOST

Suvi nokti lako pucaju, pa je važno da im obezbedite potrebnu vlažnost. Koristite kreme za ruke i nokte triput dnevno. Maslinovo ulje je za to odlično. Nakapajte nekoliko kapi na dlan i utrljavajte ulje na nokte.

LAKIRANJE NOKTIJU

Lakiranje noktiju negativno deluje na zdravlje noktiju, ali nema potrebe da ga se u potpunosti odreknete. Postoje i “zdraviji” načini za nanošenje laka.

  • Povremeno napravite pauzu od lakiranja
  • Izbegavajte odstranjivače laka s acetonom jer on uništava i isušuje nokte
  • Kupujte lakove koji ne sadrže toluen, formaldehid i dibutil ftalat (DBP)

 

Možda će vam zvučati blesavo, ali čudna boja noktiju može da ukazuje da imate neki zdravstveni problem koji morate da rešite što pre.

Braon i crni nokti

Ukoliko primetite ovu boju možda se radi o melanomu, koji se retko kada javlja ali može da bude smrtonosan ukoliko se ne tretira na vreme. Ukoliko pored toga primetite bol, krvarenje ili listanje noktiju, zakažite pregled. Ovo važi i za promene na koži oko noktiju a ne samo na nokatnoj ploči. Drugi razlozi mogu da budu gljivične infekcije, bakterijska infekcija ili samo reakcija na lekove koje pijete.

Žuta boja noktiju

Ovde je uglavnom reč o gljivičnoj infekciji ili psorijazi. Kod psorijaze se nokat lista i biva zašiljen. Gljivična infekcija započinje manjim promenama u vidu belih fleka ili naslaga ispod noktiju, a kasnije prelazi u žutu boju i zahvata ceo nokat. I jedno i drugo stanje upozorenje su za odlazak kod lekara. Ukoliko su vam svi nokti jarko žute boje, možda je reč o sindromu žutih noktiju kada dolazi do oticanja ruku i nogu usled zadržavanja tečnosti u organizmu.

Zelena boja sluti na bakterijsku infekciju

Pseudomonas Aeruginosa uzrokuje plavo-zelenu boju noktiju, a javlja se kod ljudi čije su ruke stalno u vodi. Ova bakterija živi u toploj sredini gde se lako razmnožava.

Ljubičasta, plava ili crvena boja

Obratite pažnju na bele linije na vašim noktima.

Ljubičasta boja nastaje kada se malo krvi nađe zarobljeno između nokatne ploče i mesa, a javlja se usled neke povrede pri udarcu. Ukoliko se ne radi o povredi može biti da j eto neki tumor i obavezno se javite lekaru ili dermatologu.

Plavi nokti

Ovde je možda reč o cijanozi kada crvena krvna zrnca nisu dovoljno obogaćena kiseonikom. To ukazuje na probleme sa plućima ili srcem, kao što su astma, pneumonija ili loša cirkulacija. Drugi razlog može da bude i izloženost srebru.

Beli nokti

Uglavnom se javljaju kao posledica neke traume, dok bele linije po noktima mogu da ukazuju i na trovanje arsenikom koje rezultira otkazivanjem bubrega. Može biti i infekcija gljivicama ili bakterijama, pa posetite lekara.

Pola pink pola beli, crveni ili braon nokti

Male beličaste polumesečne beline u korenu nokta su normalna pojava, ali njihovo izduženo prostiranje do pola nokta koji je uz to roze, crven ili braon su znak da nešto nije u redu. To može da ukazuje na probleme sa bubrezima i zahteva pomoć lekara.

 

Izvor: www.alternativazavas.com