Benigne ciste na dojkama veoma su čest ženski problem! Prema mišljenju stručnjaka, najčešće se javljaju zbog stresa i nezdravog načina života.

 

graphicstock
graphicstock

Statistika pokazuje da najveći broj žena ima promene na dojci u reproduktivnom periodu, nakon 30. godine života, mada se one mogu pojaviti u bilo kom periodu. Dobro je što ciste uglavnom spontano nestaju nakon menopauze.

S obzirom na to da ishrana i stresan način života imaju veliki uticaj na nastanak ovih benignih promena, sama promena životnog stila može uticati na njihovo lečenje, ali i prevenciju. Lekovito bilje ima dugu i uspešnu tradiciju u lečenju ovakvih promena na dojkama.

Ovakve ciste na dojkama su bezopasne, jer vrlo retko prelaze u karcinom dojke, od čega žene strahuju. Najveći problem sa cistama je da, ako porastu, mogu biti bolne i neprijatne. U slučaju malih promena lečenje nije potrebno, dok se kod onih većih savetuje punktiranje (izvlačenje špricem tečnosti iz ciste).

PRIRODNI LEKOVI I OBLOGE

KUPUSOV LIST

Kupusov list blago izlupati i premazati ga maslacem. Staviti ga lagano na dojku i obući udoban pamučni grudnjak. Ostaviti da deluje preko noći. Ponavljati najmanje nedelju dana.

KANTARION

Dvadeset grama kantariona preliti šoljom ključale vode i posle dva sata procediti. Gazu natopiti čajem i staviti je na mesto gde se nalazi cista. Obloge držite oko pola sata. Postupak ponavljati najmanje dva do tri puta dnevno.

graphicstock
graphicstock

MASLINOVO ULJE I BELI LUK

Ulje od maslina u kome je nekoliko dana stajao beli luk uzimati svako jutro na prazan stomak (po jednu kašičicu). Na 100 g iseckanog belog luka sipa se 200 ml maslinovog ulja. Terapiju sprovoditi mesec dana.

CVEKLA

Na vodenoj pari pripremiti kašu od 200 g rendane cvekle i dodati nekoliko kašika devetoprocentnog sirćeta. Dobijenu smesu koristiti kao oblogu, najbolje je noću, a ujutru se obmotati vunenim šalom. Terapija treba da traje 10 dana.

ŠARGAREPA

Svežu šargarepu prvo izrendajte što sitnije i obložite njom grudi. Obloga za ciste na dojkama treba da se menja čim se šargarepa osuši, jer tada gubi lekovita svojstva.

SIMPTOMI POJAVE CISTI

Veliki broj cista pojavljuje se bez ikakvih simptoma. Zato se često otkrivaju slučajno, prilikom redovnog ultrazvučnog pregleda. Takode, žena sama može napipati neobične čvoriće u dojkama, koji najčešće predstavljaju ciste, a vrlo retko maligno oboljenje. Na dodir su uglavnom meke, glatke i pokretne, ali ako su prilično ispunjene tečnošću mogu biti i čvrste kada ih dotičete. Veličina cista varira tokom menstrualnog ciklusa.

UTICAJ HORMONA

Tkivo dojke je veoma osetljivo na uticaj polnih hormona koje luče jajnici. Njihov nivo u reproduktivnom dobu varira u toku meseca. Kada neki delovi tkiva ne uspeju da na odgovarajući način isprate hormonsku aktivnost, dolazi do poremećaja unutar njega i razvoja lokalnog otoka.

Delovi kanalića u dojkama se šire i vezivno tkivo se taloži, što na kraju rezultira pojavom “ploča” i “grudvi”. Promene na grudima su najčešće locirane ispod areole ili oko nje, kao i u spoljašnjim (bočnim) i gornjim delovima dojke.

Pripremila: S. Gavrić