Gluten je zapravo protein koji se nalazi u nekim žitaricama (pšenica i njoj slični raž i ječam, ali i sve popularnije spelta I kamut, dok se zbog specifičnosti prerade može naći i u ovasu). Zbog svoje lepljive teksure, gluten testima daje elatičnost, pomaže podizanje testa i održavanje oblika. Nije redak slučaj da se gluten koristi i u kozmetičkoj industriji.

 

Foto: Pexels

Za zdrave osobe gluten ne predstavlja opasnost, mada može smetati, dok za osobe kod kojih se dijagnostikuje intolerancija ovaj protein itekako može biti opasan, pa im se preporučuje strogo kontrolisana ishrana.

Dakle odgovor na pitanje šta podrazumeva bezglutenska ishrana se lako uočava. To je ishrana koja se bazira na žitaricama koje u svom sastavu ne sadrže gluten.

Podsećamo, pored brašna od pomenutih glutenskih žitarica, ovaj protein se može naći i u svim proizvodima koji se prave od njih poput pekarskih proizvoda, keksa, proizvoda koji sadrže ječmeni slad, neke vrste industrijskih soseva, pivo…

Zašto je gluten tako problematičan?

Kao što smo pomenuli, kod zdravih osoba gluten u ishrani ne predstavlja opasnost, ali može uzrokovati različite tegobe poput malaksalosti, pospanosti, čestih glavobolja, problema sa kilogramima i nadutošću stomaka, ali i nekih težih poput problema sa kožom, digestivnih traktom i respiratornim organima.

Ukoliko učestalo imate neke od ovih problema, a ne prepoznajete uzrok, možda je vreme da se konsultujete sa svojim lekarom i proverite da li imate intoleranciju na gluten ili celijakliju. Procenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to.

Naučnici su otkrili da su proteini u žitaricama, pogotovo gluten, vrlo teško svarljivi. Prehrana s visokim sadržajem nefermentisanih žitarica, pogotovo pšenice, opterećuje celokupan probavni sistem. Preopterećenje probavnog sistema u ovom smislu kod starijih ljudi, ali i onih čija se svakodnevna ishrana bazira na velikim količinama glutena, dovodi do pojave alergija, brojnih problema u varenju, razvoj candide albicans i mnoge drugi blaže ili teže zdravstvene tegobe i oboljenja.

Prepoznavanje intolerancije na gluten nije tako jednostavno, niti je ovaj problem očigledan, ali dobra vest je da se lako ustanovljava analizom krvi.

Ukoliko se na vreme ne prepozna intolerancija na gluten može prerasti u celijakiju.