Urme, ili urme, imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. Pogledajte zašto su urme riznica zdravlja.

Foto: Pixabay

LAKO SE VARE

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, bolesti jetre…

ODLIČAN SU IZVOR GVOŽĐA

Anemični pacijenti bi trebalo da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Sto grama urmi sadrži oko 0,90 grama gvožđa, što je oko jedanaest odsto preporučene dnevne vrednosti. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

VITAMINI ZA OČI

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju “vitaminima za oči”. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid treba da jedete što više urmi.

ZAUSTAVLJA DIJAREJU

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, urme pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćemo crevima da stvore “prijateljske” bakterije.

SNIŽAVA HOLESTEROL

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL holesterola neželjenog u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude sa visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

JAČANJE SRCA

Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo neverovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa semenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti semenke, samleti ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

SMANJUJU KRVNI PRITISAK

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.

ŠTITI OD MOŽDANOG UDARA

Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća je njegova sposobnost da reguliše zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

HRANA ZA MOZAK

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

ENERGETSKI STIMULANS

Urme su veliki energetski Buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz urmi izvući ćete ako ih pomešate sa mlekom.

POVEĆAVA SEKSUALNU IZDRŽLJIVOST

Pregršt urmi potopiti u kozije mleko i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro ih izmiksati sa mlekom, dodati med i kardamom (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu da piju osobe oba pola, jer on jača telo i povećava nivo energije.

IDEALNA HRANA ZA ONE KOJI POSTE

Zanimljivo je da čak i doktori savetuju pacijentima koji se leče postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto ovo voće sadrži veliki procenat šećera koji se lako apsorbuje, onda nam je jasno da su urme i voda najbolja hrana za ljude koji poste.

JAČAJU ZUBNU GLEĐ

Sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprečava dalje kvarenje zuba. Mogu da se daju maloj bebi kojoj rastu zubi, da je sisa. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

ODLIČNE SU ZA DETOKS

Urme su takođe dobre za lečenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih supstanci. Uzimanje soka od ovog voća pomaže u lečenju bolova u grlu, različitih vrsta groznice i prehlade. Urme su odličan lek i protiv alkoholne omamljenosti.

Izvor: Zdravaiprava