Vege krem sir sa tofuom je prava čarolija! Ovaj živopisni tanjir sa vege krem sirom ne samo da budi čula već sadrži obilje minerala i vitamina koji su nam potrebni u svakodnevnoj ishrani.

 

Vege krem sir sa tofuom je prava čarolija za dušu i telo

Možda nikada do sada niste probali tofu iz nekog razloga? Iz neznanja, soji i sojinim proizvodima mnogi ljudi pripisuju GMO etiketa. Istina je da je GMO soja proizvedena isključivo za ishranu životinja u mesnoj industriji. Otuda u najvećem procentu zagađenje planete Zemlje, kao i efekat staklene bašte, koji je proistekao iz toga. Kako su povezani zagađenje planete i mesna industrija biće jasnije ukoliko pogledate film Earthlings, koji je snimljen pre 15 godina, sa Hoakinom Finiksom kao naratorom.

Ona soja koja stiže na naše trpeze je nemodifikovana tako da ne treba predrasudama davati zamaha. Hajde da razvejemo zablude u ishrani! Tofu je niskokalorična namirnica bogata gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, manganom, cinkom i fosforom. Najvažnije je pak to što sadrži fitoestrogen (izoflavonid), koji pomaže u borbi protiv raka, srčanih bolesti, povišenog holesterola i osteoporoze, kao i u suzbijanju tegoba koje nastaju u menopauzi.

Kalcijum iz kravljeg mleka nimalo neće pomoći u lečenju osteoporoze, kako navode lekari koji se od dana završetka studija dalje nisu edukovali i time unapredili svoja saznanja. Kravlje mleko razara kosti jer sadrži kazein, koji je kancerogen. To je i zvanično saopšila Svetska zdravstvena organizacija. Tim pre, što kravlje mleko nije namenjeno čoveku nego teletu. Ljudska vrsta je jedina na planeti koja pije mleko druge vrste. To u životinjskom svetu ne postoji. Štetnost ishrane kravljim mlekom otkrivena je i publikovana u naučnim radovima još 1951. godine, ali su naučnici iz te oblasti ubrzo ućutkani jer to mlečnoj industriji nikako nije odgovaralo.

– Brojni su razlozi zašto bi tofu trebalo da se nađe na vašoj trpezi. On je, pored navedenih dobrobiti za zdravlje, idealan za sve one koji se bore sa dijabetesom i gojaznošću. Utiče na povećanje energije, lepšu kožu i kosu. Umanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska i ateroskleroze. Deluje antikancerogeno, posebno kada su u pitanju rak dojke i rak prostate. Prevenira bubrežne bolesti, oštećenje jetre prouzrokovano slobodnim radikalima, demenciju i Alchajmerovu bolest. Sve ovo je naučno potvrđeno. Zbog svega navedenog dajte šansu tofuu, telo će vam biti zahvalno, postići ćete mladolik izgled i bićete na dobrom putu ka dugovečnosti – kaže Ljiljana Čolović, autorka knjige “Vegan: zdravo posno jelo za dušu i telo”.

Za ovo jelo koje se može poslužiti kao brunch, potrebno vam je:

Jednostavno, a fenomenalno

Tofu: 200 grama tofua, so, biber, paprika u prahu, garam masala, kari, kurkuma.

Vege krem sir: šolja sirovih suncokretovih semenki, dve pune kašike mlevenih badema, dve kašike nutritivnog kvasca (ne pivskog), 200 grama kokosove kreme (čvrst deo kokosovog mleka), sok pola limete, sok jednog limuna, so, beli luk u prahu.

Povrće i dodaci po želji.

Postupak: Tofu dobro pritisnite kuhinjskim papirom kako bi se oslobodio tečnosti. Isecite na parčiće i uvaljajte u začine koje ste prethodno dobro izmešali u posebnom sudu. Ukoliko neki začin nemate, možete slobodno da ga izostavite. Ispržite tofu na neprijanjajućem tiganju bez ulja. Krem sir ćete lako pripremiti u blenderu. Potrebno je prethodno pripremiti sirove (oljuštene) suncokretove semenke tako što ćete ih ostaviti u vodi sat vremena, a potom ih izblendirati sa svim navedenim sastojcima. Ovaj vege sir treba blendirati dok ne postane kremast, a krajnji rezultat  će oduševiti i najprobirljivije.

Kao prilog na slici su krastavac, mladi luk, rotkvice, paprika, celerove stabljike, list radiča ispunjen sirovim špagetima od šargarepe, dajkon rotkve i cukinija, kao i masline sa harisom. Ko ne bi uživao u ovako velikom izboru vitamina i minerala?!

Izvor: Zdravaiprava