Uspešnu transplataciju rožnjače dečaka starog samo 10 dana izvršio je juče tim lekara Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije i Dečje klinike u Tiršovoj. Da nije urađena ova operacija dete bi ostalo slepo, kaže za B92 dr Tanja Kelezić, koja je danas pregledala bebu.

 

Foto: Pixabay

Dečak se rodio 26. septembra i odmah je u porodilištu primećeno da je rođen sa belim rožnjačama (bilateralna kongenitalna anomalija rožnjače). Iz Niša je prebačen u Beograd, gde je hitno trebalo pronaći donora, objasnila je dr Tanja Kelezić.

“U saradnji sa Ministarstvom i njihovim kordinacionim timovima i našim iz Urgnentog centra to je stvarno podignuto na najviši nivo jer je bila vrlo važna hitnost i da se što pre presadi rožnjača kako bi dete dobilo funkcionalan vid. Ukoliko se zakasni, jer se u prvim danima razvija i formira potencijal za dalji razvoj vidne oštrina, znači da dete ostaje slepo. Tako da je sve to prošlo kako treba. Imali smo sreću i sa donorom. Svi su stvarno odreagovali u milisekundama, tako da je za manje od 24 sata presađena rožnjača oba oka“, rekla je dr Kelezić za B92.

Ona je danas pregledala dečaka i kaže da je on dobro, ali da postoje genetske anomalije unutar bebinog oka koje mogu da zakomplikuju situaciju.

“To su dodatni detalji koje pratimo, ali ovo je, za početak, prvi korak ka boljitku i ostvarenju dobrog vida. Bez ovoga ne bi ni ostalo moglo da dođe u obzir. Tako da smo napravili vrlo značajan korak za ovo dete“, istakla je doktorka.

Transplataciju rožnjače izvršio je prof. dr Milenko Stojković, šef Transplatacionog tima za rožnjaču i direktor Očne klinike u Kliničkom centru Srbije.

Ovo je drugi sličan slučaj u Srbiji kada su u pitanju bebe ovog uzrasta. Pre godinu i po dana urađena je uspešna transplatacija rožnjače kod bebe stare 15 dana, a operaciju je takođe izvršio dr Stojković.

 

Izvor: B92