Na proširene vene obično ukazuju osećaj težine u nogama, napetost u listovima, oticanje stopala i potkolenica, bolovi i grčevi. Ako se s lečenjem ne počne na vreme, bolest može da se zakomplikuje.

 

vene ne moraju da bole
nenetus, FreeDigitalPhotos.net

Krajem leta, kada se vratimo nagomilanim obavezama na poslu i u kući, noge trpe veliki napor. Počinju da otiču, trnu ili bole usled dugotrajnog hodanja ili stajanja. Često se javljaju i grčevi i osećaj težine nakon dugog stajanja ili sedenja, što ukazuje na proširene vene.

Od proširenih vena žene obolevaju češće od muškaraca. Ovo oboljenje ne nastaje preko noći, već usled dugotrajnog otežanog povratka venske krvi iz nogu ka srcu. Stoga je važno da se reaguje na vreme, čim se problem pojavi.

KRIVUDAVE VENE SU PRVI ZNAK OBOLJENJA

Oboljenje vena počinje kao osećaj težine u nogama, napetost u listovima posle dužeg stajanja ili sedenja, kao večernje oticanje stopala i potkolenica.

Krivudave vene su prvi znak ovog oboljenja, nakon čega se javljaju čvorići. Koža se tanji, a oni postaju sve veći, sve uočljiviji i skloni pucanju.

 

SLABOST VENA MOŽE DA BUDE NASLEDNA

Bolesti proširenih vena poslednjih godina beleže porast, pa se ovaj problem javlja kod polovine odraslih osoba. To se najčešće dovodi u vezu s načinom ishrane i tempom života, a naročito s činjenicom da mnogi poslovi zahtevaju višesatno sedenje.

DUGO STAJANJE KAO UZROK BOLA

Ako na poslu dugo stojite ili hodate, izbegavajte potpuno ravnu obuću, kao i cipele i sandale sa štiklom većom od četiri centimetra.

U oba slučaja trpe stopala, usporava se cirkulacija krvi, pa se javljaju otoci i bol, naročito kod osoba koje imaju ravne tabane, čukljeve ili neke druge deformitete stopala.

photostock,FreeDigitalPhotos.net
photostock,FreeDigitalPhotos.net

ZDRAV ŽIVOT UBLAŽAVA TEGOBE

Ako imate sklonost ka proširenim venama ili se već suočavate s posledicama ovog oboljenja izbegavajte industrijski prerađene namirnice i alkohol.

Pravilna ishrana pomaže u prevenciji, ali i u ublažavanju tegoba. Dobro bi bilo da prestanete da pušite i da se odreknete alkohola, koji umanjuju elastičnost krvnih sudova.

 

Saveti za prevenciju
– Ne stojte dugo u mestu
– Izbegavajte vruće kupke i tuširajte se mlakom vodom
– Ne preterujte sa sunčanjem
– Nosite udobnu obuću
– Izbegavajte visoke potpetice i potpuno ravnu obuću
– Nemojte da pušite
– Jedite što više voća i povrća
– Trčite, plivajte i vozite bicikl pošto ove aktivnosti podstiču cirkulaciju