Hoćete da budete zdravi, da imate jači imunitet, smanjite celulit, povećate vitalnost ili da izgubite višak kilograma? U tome vam mogu pomoći male staklene tegle pod imenom ventuze! Ove tegle, koje služe za vakuum masažu, stigle su u Srbiju iz daleke Kine, gde se uspešno primenjuju već vekovima.

 

GraphicStock
GraphicStock

Tretman ventuzama ima posebnu terapijsku vrednost jer deluje na izvlačenje hladnoće iz tela. Na taj način pomažemo organizmu da se lakše prilagodi promeni godišnjih doba i zato se preporučuju baš sada. Kupiranje ili tretman ventuzama jedna je od metoda kineske tradicionalne medicine.

Važi za efektnu terapeutsku tehniku koja se koristi sama ili u kombinaciji sa akupunkturom, moksibustijom (tretmanom zapaljenim štapićima od presovane pelinove vune), tuina masažom ili lekovitim biljem.

POPULARNA METODA
U drevnoj Kini terapeuti su vakuum radili uz pomoć bambusa, a danas se vakum masaža izvodi pomoću specijalnih staklenih čaša koje se postavljaju na određene tačke na telu.
– Vakuum masaža ili lečenje ventuzama jedna je od najpopularnijih metoda alternativnog lečenja u svetu i predstavlja jednu vrstu refleksoterapije. Daje odlične rezultate u poboljšanju cirkulacije krvi i limfe, jača imunitet i nezamenljiva je u borbi sa celulitom – ističe dr Natalija Gušlo Petrić, holistički terapeut u Grand revital centru.
Površina kože koja se masira ventuzama obavezno se prvo namaže uljem. Pomoću aparata pravi se vakuum, a onda se izvode masažni pokreti. Na bolnim mestima ventuza se ostavlja duže.

DR Natalia nova
dr Natalija Gušlo Petrić, holistički terapeut

– Tretman ventuzama ima i dijagnostičku svrhu jer na osnovu izgleda i boje krugova koji ostaju nakon uklanjanja čaša lekar može da zaključi više o zdravstvenom stanju pacijenta. Naime, na problematičnim mestima nakon tretmana stvaraju se modrice. Tamna boja modrica ukazuje na lošu prokrvljenost u određenom delu tela, ali izgled modrica dosta govori i o stanju naših organa koji se nalaze na tom mestu – objašnjava dr Gušlo Petrić.

POBOLJŠANJE ZDRAVLJA
Ona kaže da pacijent već nakon prve terapije ventuzama osećaju poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja – vitalniji su, koža im zasija, imaju više energije…
– Terapija ventuzama radi se jednom sedmično, a najčešće se preporučuje od tri do pet tretmana. Već na drugoj terapiji koža se menja, postaje elastična, modrica je sve manje, a bolovi nestaju – navodi Gušlo Petrić.

Kako pomažu ventuze

– Pospešuju cirkulaciju
– Deluju antivirusno, protivupalno
Normalizuju metabolizam
– Detoksikuju organizam
– Smanjuju celulit
– Povećavaju vitalnost i imunitet
– Podižu nivo energije
– Podmlađuju kožu
– Otklanjaju bol u leđima
– Leče nesanicu
– Umanjuju gojaznost

Gde se stavljaju ventuze
Najčešće na leđa, može i na stomak, na razna bolna mesta, akupunkturne tačke i energetske meridijane.

Terapija u koju se kune olimpijski šampion Majkl Felps

Šampionski plivač Majkl Felps osvojio je svoju prvu zlatnu medalju na Olimpijadi u Rio de Žaneiru ali i izazvao buru interesovanja za tragove koje je na njegovoj koži ostavila terapija kupiranja za koju kaže da mu je pomogla da bude broj jedan.