Verovali ili ne, bebama dok spavaju mozak radi punom parom! Za razliku od odraslih, bebe dok spavaju primaju sve informacije i nisu pasivne. Ove tvrdnje nedavno je izneo Univerzitet Konektikat, na osnovu istraživanja koja su obavili.

 

freephotos.net
freephotos.net

Dakle, naučnici ističu da, čim se rode, bebe primaju informacije iz spoljneg sveta i uče. Mogu da spavaju i 18 časova u kontinuitetu, ali suprotno uvreženom mišljenju, san im nije pasivan kao kod odraslih. Njihov mozak i tada radi punom parom, pa bebe primaju sve informacije iz “spoljnog” sveta.

Ovakvu tvrdnju naučnici su dokazali na jednostavan način. Prvo su puštali novorođenim bebama određene tonove, a zatim su im na očne kapke usmeravali nežni dašak vetra nekoliko sekundi. Nakon kratkog testiranja, gotovo sve bebe su povezivale taj ton sa daškom vetra i čim ga čuju instinktivno su stiskale kapke.

Posle nekoliko nedelja, stručnjaci su im puštali isti ton bez daška, ali su bebe i dalje stiskale kapke očekujući dašak, što dokazuje da su zapamtile događaj.

Sve je zabeleženo video kamerom i malim elektrodama, koje su očitavale moždane talase. Rezultati su pokazali pojačanu aktivnost tokom testiranja u delu mozga zaduženom za memorisanje i učenje. Čak su i sami naučnici bili veoma iznenađeni činjenicom koliko bebe mogu da nauče i upamte, i to dok spavaju.

SAN VAŽAN ZA NORMALAN RAZVOJ

San je potreban deci za normalan rast i razvoj, kao hrana, voda, ljubav ili igra. Ako su sve ove potrebe zadovoljene, i ako su izbalansirane, dete će dobro i pravilno rasti. Ako mu i jedna potreba nedostaje, ako ne spava dovoljno i dobro, ako mu ne stvaramo uslove za to, mogu se pojaviti problemi. To u krajnjem slučaju znači da deca koja imaju dobar san dobro i zdravo rastu.

Pripremila: S. G.