Naučnici tvrde da pacijentima veštačka oplodnja ne treba da bude samo jedan pokušaj za trudnoću jer se šanse za uspeh povećavaju sa povećanjem broja tretmana.

 

graphicstock
graphicstock

Na osnovu novog istraživanja utvrđeno je da dve trećine parova prođe kroz čak šest pokušaja veštačke oplodnje pre uspešne trudnoće.

Autori studije su otkrili da se kod žena kako prođe jedna veštačka oplodnja, tako se povećava verovatnoća da ostanu u drugom stanju. U prvom krugu oplodnje, žene uglavnom imaju 29,5 odsto šansi da zatrudne, a u svakom narednom krugu taj procenat se povećava.

Veštačka oplodnja se obično prekida nakon tri ili četiri neuspela pokušaja.

Ova studija je obuhvatila oko 157.000 žena koje su u periodu od 2003. do 2010. godine prošle kroz skoro 260.000 ciklusa stimulacije jajnika. Prosečna starost tih žena na početku lečenja je bila 35 godna, a prosečno trajanje tretmana je bilo četiri godine.

Profesor Lavlor sa Univerziteta u Bristolu je rekao da ovi rezultati podržavaju efikasnost produžavanja broja tretmana i nakon tri ili četiri neuspela pokušaja.

“Lekari često obeshrabruju parove na dalje lečenje nakon par neuspešnih pokušaja, ali naši rezultati ukazuju da treba i dalje pokušavati”, rekao je profesor Lavlor.

POSTUPAK VANTELESNE OPLODNJE

Vantelesna oplodnja ili In vitro fertilizacija je postupak kojim su jajne ćelije oplođene spermatozoidima izvan materice, odnosno in vitro. To je jedan od najpoznatijih postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Ovom postupku lečenja neplodnosti pribegava se kada su ostale metode potpomognute oplodnje bezuspešne.

Lečenje uključuje kontrolisanje ovulacije hormonima, vađenje (punkcija) jajnih ćelija iz jajnika žene i ostavljanje spermatozoida da oplode jajnu ćeliju u tekućem medijumu. Oplođena jajna ćelija se tada vraća (transferira) u matericu pacijentkinje s namerom da se postigne trudnoća.

Izvor: www.independent.co.uk