Važno je napraviti razliku između temperatura različitih vrsta i tipova kvalitetnih vina. Na koliko stepeni Celzijusa dovesti svako od njih, govori somelijer novog, ekskluzivnog restorana „Legat 1903” Predrag Gavrilović.

 

Foto: Pixabay

Kvalitetno vino ne predstavlja samo piće, već delikatan užitak, sofisticiran stil i hedonističko savršenstvo. Da bi doživljaj bio potpun, svaki element vinskog iskustva treba da bude zadovoljen. Ranije često zanemarivana, optimalna temperatura vina jedan je od najvažnijih momenata koji će na površinu izneti njegove najlepše note. Kod serviranja vina, odgovarajući stepeni Celzijusa uticaće na njegove ključne karakteristike – aromu i balans.

Različite vrste i tipovi vina zahtevaju i različit tretman, te ne postoji jedna temperatura koja bi odgovarala za svako od njih. Kada se vino ne tretira pravilno, posledice su i više nego očigledne. Ako se previše ugreje, alkohol će dominirati i maskirati sve suptilne ukuse koji daju posebnu čar. Međutim, ako je previše rashlađeno, svi ukusi će biti potisnuti. Takođe, tanini i kiseline će postati oštriji. Tek kada vino stoji na idealnoj temperaturi, mogu se otkriti njegovi pravi ukusi.

Svako od pravila u vezi sa temperaturom vina ima osnovu u tome što receptori jezika različito reaguju na hladno i toplo, te njihova percepcija sadržaja ovog pića zavisi upravo od stepena na Celzijusovoj skali. Podrazumeva se da različita temperatura neće uticati na sastav vina, ali će sigurno uticati na nijanse u aromi, posebno ako je reč o vinu vrhunskog kvaliteta.

Foto: Promo

U restoranu „Legat 1903” možete da probate preko 160 različitih etiketa iz čitavog sveta, retkih vina, velikih berbi, kao što su „Chateau Margaux 2003 Grand cru Classe”, “Chateau Cheval Blanc” 2000, “Chateau Petrus” 2009, “Chateau Lafite Rothschild 2009 Grand cru Classe”, “Louis Latour Batard Montrachet Grand cru 2007”, “Opus One” 2013 ili “M. Chapoutier Hermitage L’ Ermite” 2006. Takodje, možete da dobijete i vrhunske savete da vaš doživljaj bude jedinstven i upecatljiv. Somelijer restorana “Legat 1903” Predrag Gavrilović otkrio nam je tačne visine temperatura za posluženje vrhunskih vina.

„Penušava vina se služe na otprilike 6 stepeni Celzijusa. Mlada, suva, bela i roze vina se služe uglavnom na 8 stepeni. Bela vina koja odležavaju u hrastovim bačvama se služe na 10-12 stepeni, obzirom na njihov delikatniji aromatski profil. Crvena vina poput Pino Noar-a ili Božolea služe se na 14, a snažnija crvena, taninski strukturalnija, na 17-18 stepeni”, rekao je Gavrilović koji je stekao internacionalno iskustvo u radu sa vinom.

 

Foto: Promo

Novina u vinskom svetu, kako kaže somelijer, jeste i ta, da se pravila u vezi sa temperaturom menjaju u skladu sa preferencama gostiju, te da se njihove želje uvek poštuju.

„Temperatura je poslednjih godina postala vrlo individualna tema. Postoji jedna grupa gostiju koja konzumira snažna, jaka, robusna crvena vina, a preferira da ih pije na nižoj temperaturi, čak 14-15 stepeni, što je stvar ličnog izbora, takoreći afiniteta. Tehnološki gledano, vinu kao proizvodu to ne pomaže mnogo, jer se crveno vino se na tim nižim temperaturama zatvara, njihova aromatika ne dolazi toliko do izražaja. Ipak, to ljudima prija i mi im izlazimo u susret”, zaključuje Gavrilović.

Iako se sve manje prate pravila koja su na vrhu vinskog sveta striktna, uvek je poželjno obratiti pažnju na njih, s obzirom na to da postoji niz razloga zbog kojih se poštuju.

Kako vino brzo prihvata sobnu temperaturu, a svoj prefinjeni ukus treba da održava, temperatura kojoj je vino izloženo u trenutku služenja treba da bude idealna. Ona je neizostavan element za kompletan užitak ispijanja ovog finog soka od grožđa.

Izvor: Zdrava i prava