Višak estrogena može dovesti do brojnih zdravstvenih problema! Samo neki od njih su ekstreman PMS, policistični jajnici, endometrioza, visok krvni pritisak, depresija, pa čak i rak dojke, jajnika ili vrata materice.

 

graphicstock
graphicstock

Osobe koje imaju višak estrogena sklone su nakupljanju masnog tkiva u području trupa, posebno kukova i stomaka. Ako je to i vaš problem, vreme je da proverite nivo ovog hormona. Ukoliko je on povišen, postoje određene promene životnog stila koje vam mogu pomoći da smanjite nivo estrogena.

JESTI ORGANSKU HRANU

Pojedine hemikalije koje se mogu pronaći u namirnicama koje konzumiramo podižu nivo estrogena, pa ako vam je dijagnostifikovan ovaj problem, pokušajte da što vviše uzimate hranu iz organske proizvodnje. Određene vrste povrća, same po sebi, poput brokolija, dokazano snižavaju estrogen pa ih uključite u svoj jelovnik.

MANJE ALKOHOLA, ČUVAJTE JETRU

www.freeimages.com
www.freeimages.com

Jetra metabolizira hormone, pa tako i estrogen, a alkohol može da poremeti tu važnu funkciju jetre. Stoga je preporučljivo da se ne uzimaju alkoholna pića, ili makar da se njihov unos smanji dok se nivo hormona ne normalizuje. Važno je da budete uporni u ovom procesu jer je potrebno duže vreme da se ovaj hormone stabilizuje, kao i da se rešite viška kilograma.

BEZ SOJINOG MLEKA

Iako sojino mleko ima svojih prednosti i raste mu popularnost poslednjih godina, osobe s povišenim estrogenom trebalo bi da ga izbegavaju. Naime, upravo se sojino mleko povezuje sa povišenim nivoom estrogena, pa bi bilo preporučljivo da ga zamenite nekim drugim.

Pripremila: S. G.