Tokom letnjeg dela godine – juna, jula i avgusta, najviše beba u Evropi rođeno je u Sloveniji i Estoniji, pokazuju podaci Eurostata.

Foto: Pixabay

U Sloveniji je tokom leta 2017. godine rođeno 5.528 beba, dok je ovaj broj u Estoji iznosio 3.760, odnosno 27,3 odsto beba rođenih u ovoj državi tokom cele godine.

Tokom ova tri meseca u zemljama Evropske unije rođeno je 1,3 miliona beba, što je 26,2 odsto ukupnog broja novorođenčadi za tu godinu.

Procenat rođenih beba tokom leta najniži je bio na Malti, gde je tada rođeno 1.079 beba, odnosno 25 odsto od ukupnog broja.

Inače, kada je Srbija u pitanju već nekoliko godina se provlači podatak da se bebe najčešće rađaju, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu, septembru i oktobru.

Čak se jedan datum izdvojio i kao dan sa najviše rođenih beba, to je 23. septembar.

Kada bi unazad izračunali, videli bismo da je to baš negde 1. januar, odnosno period oko novogodišnjih praznika kada su bebe začete.

“Značajan porast broja trudnoća koje su nastale oko Nove godine verovatno nije samo koincidencija”, kaže psiholog profesor dr Ivan Jerković. “Praznično doba oko Nove godine posvećeno je različitim oblicima uživanja, u hrani, zajedničkom vremenu sa porodicom, pripremama za proslave, pa tako i sa svojim partnerom. Mogli bismo spekulisati da li je povećana upotreba alkohola u vreme praznika faktor koji dodatno umanjuje kapacitet za planiranje ili je nešto drugo u pitanju, na primer, svesna odluka da se baš u tom periodu začne dete ili činjenica da partneri tada imaju više vremena da se posvete jedno drugom.”

Takođe, postoji još jedan pik, to je zapravo početak leta i proleće, gde začeće možemo povezati sa periodom godišnjih odmora i to su morske bebe, piše portal „Jumama“.