Sobne biljke biće lepše i zelenije, a i brže će napredovati, ako im sa listova uklonite prašinu. Istuširajte ih (prethodno proverite da li trpe vodu!), ali iz pristojne udaljenosti i ne prejakim mlazom. Vaše biljke vratiće brzo sjaj.

 

Foto: Pixabay

Ovo jeste najdelotvorniji način, ali i “najkomplikovaniji” (saksije treba preneti u kupatilo, a posle tuširanja sačekati da se osuše pre nego što ih vratite na mesto), pa je bolje da listove obrišite kao što to činite sa prašinom sa nameštaja, samo nežnijim pokretima.

Brisanje pamučnom krpom

Pamučnom krpom prelazite preko svakog lista, bilo vodom ili mešavinom napravljenom od jednog jajeta i kašičice sirćeta.

Kada je reč o fikusu, znajte da njemu voda ne prija.

“Obradujte” ga suvom krpom, a uz pomoć mleka vratite mu sjaj.

Prehrana može da utiče na sjaj biljaka

Za bujne biljke potrebna je i adekvatna prehrana.

Odličan efekat na biljke daje prihranjivanje ricinusovim uljem.

U litru vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati 1 kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte. Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo korene biljaka. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalivamo cveće.

Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cveta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mesečno.

Biljakama je potreban aspirin

Imunitet sobnih biljaka odlično pojačava prskanje rastvorom aspirina(andola).

Jednu tabletu od 300 mg treba rastvoriti u 1 l vode. Nakon toga, biljke prskati raspršivačem.

Od sada ne morate zalivati sobne biljke insekticidima. Fosfor i sumpor, koji se sadrže u sastavu smese glave šibica, prodiru u zemljište i pouzdano oslobađaju biljku od nezvanih gostiju.

Novčići sprečavaju gljivice, vraćaju sjaj

Da biste sprečili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će uništiti sve spore gljiva.

Ako ste primetili da vaše biljke počinju da venu iz neobjašnjivih razloga – uzrok mogu biti sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom.

U ovom slučaju, biće od koristi sledeći trik: Za njegovu realizaciju biće potrebno samo nekoliko običnih šibica. Jednostavno, zabodite ih glavicama u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cveće. Nakon 2 dana, zamenite šibice novim, a nakon još 2 dana mušice će nestati.