Vrelina budi agresivnost u nama. Kada je plus 40 stepeni nemojte se začuditi ako su vaši najbliži grubi prema vama. Najnovija studija iz Nortvesterna pokazuje da smo svi manje skloni da pomažemo drugima kada nam je neprijatno vruće.

 

pixabay.com

Do ovog zaključka naučnici su došli na osnovu tri studije. U prvoj, analizirali su podatke koje im je dostavio jedan lanac prodavnica na osnovu kojih su mogli da ustanove kako okruženje utiče na radnike. Oni koji su radili na visokim temperaturama, kada je vrelina najveća, bili su za 50 odsto neskloniji da pomognu mušterijama, aktivno ih slušaju ili im daju predloge.

VRELINA UDARA U MOZAK

U drugom delu studije, naučnici su u onlajn istraživanju zamolili pola plaćenih ispitanika da se sete situacije kad im je bilo neprijatno toplo. Nakon niza pitanja, svi ispitanici su zamoljeni da pomognu u drugoj studiji, s tim što je napomenuto da im neće biti plaćeno. Od onih koji su se prisećali događaja kada im je bilo pretoplo, samo njih 34 odsto je pristalo da pomogne u drugoj studiji. U grupi onih koji se nisu prisećali vreline, čak 74 procenta ispitanika pristalo je da besplatno pomogne.

HLADNOĆA VIŠE PRIJA

Treći deo studije odnosio se na popunjavanje upitnika. Ispitanici koji su popunjavali upitnik u toploj sobi završili su 64 odsto zadataka, a oni u hladnoj 95 odsto. Osim toga, ovi prvi su šest puta bili skloniji da daju odgovore koji pokazuju nespremnost za pomoć drugima.

Ranije studije pokazale su da smo leti agresivniji i skloniji nasilju, što je deo odgovora na pitanje zašto stopa kriminala raste u toplim mesecima.

Pripremila: S. G.