Vrtoglavica je česta pojava na proleće i leto, i to usled naglih promena vremena i visokih temperatura. S obzirom da su u Srbiji već sada temperature iznenađujuće visoke, ovaj problem je uobičajen. Međutim, ako vrtoglavica potraje, treba joj posvetiti više pažnje i potražiti stručnu pomoć.

 

graphicstock
graphicstock

Usled promena atmosferskog pritiska i naglog otopljavanja, organizmu treba vremena da se prilagodi. Tako i kod potpuno zdravih osoba mogu da se jave kratkotrajni problemi, kao što su malaksalost, vrtoglavice i da im se zamagli pred očima.

PAD KRVNOG PRITISKA 

Ove tegobe su izraženije kod osoba s niskim krvnim pritiskom. Njima naročito ne prijaju letnje sparine, kada je uz visoku temperaturu povećana i vlažnost vazduha. Telo se tada pojačano znoji, a krvni sudovi šire, što kod ovih osoba dodatno snižava pritisak i može da dovede do vrtoglavica, pa čak i do nesvestica.

U toj situaciji, upozoravaju lekari, ne savetuje se veštačko podizanje pritiska kafom. Da bi se prevazišla slabost, treba jesti slane krekere i peciva i piti dosta mineralne vode. Takođe, osobe koje imaju hipotenziju treba da izbegavaju duži boravak u zatvorenim i zagušljivim prostorijama, jer nedostatak kiseonika može da dovede do pada pritiska.

Kada traje kratko i nije praćena ozbiljnijim simptomima (mučnina ili drhtavica), vrtoglavica nije razlog za preteranu brigu. Ali, ako je vrtoglavica učestala, onda treba da se obavi pregled.

SIMPTOM STOTINAK BOLESTI

Vrtoglavica se pominje kao simptom čak više od sto bolesti i može da ukaže na mnoge lakše probleme, ali i na ozbiljnije zdravstvene poremećaje. Ovo su samo neki od njih.

Smetnje u srednjem uhu

Ovakvi problemi mogu da izazovu sindrom periferne vrtoglavice. U ovom delu uha nalaze se kristali otoliti, koji čine aparat za ravnotežu. Ponekad zbog lošeg položaja vrata ili udarca u glavu dolazi do pomeranja kristala i poremećaja ravnoteže.

pixabay.com
pixabay.com

Promene u predelu kičme i vrata

U nekim slučajevima ovakve promene mogu da budu uzrok vrtoglavice. Između kičmenih pršljenova dolazi do stvaranja malih koštanih izraštaja koji potiskuju krvne sudove, zbog čega slabi dotok krvi u mozak. Vrtoglavica može da se javi kao posledica pritiska na vegetativni deo nervnog sistema u blizini vratnog dela kičme.

Menijerova bolest

Ova bolest može biti uzrok iznenadnih napada vrtoglavice koje mogu da traju i po nekoliko sati. Na ovaj poremećaj mikrocirkulacije zbog preteranog nakupljanja tečnosti u srednjem uhu treba posumnjati ako su vrtoglavice praćene mučninom, povraćanjem i nesvesticom.

Minimalno pomeranje pršljenova

Ako dođe do pomeranja pršljenova u kojima se nalaze strukture zadužene za obaveštavanje mozga o položaju tela, mozak dobija informaciju da se telo kreće, iako zapravo miruje. Ovakve vrtoglavice provocirane su naglim pokretima vrata, dugo traju i mogu biti praćene znojenjem, bledilom, osećajem mučnine, pa i ubrzanim srčanim ritmom.

ŠTA POMAŽE

  • Pijte čaj od đumbira jer ublažava mučninu i ošamućenost, a i prestaće da vas obliva hladan znoj
  • Držite hladne obloge na čelu, mirujte i lezite kad god vam se zavrti u glavi
  • Izbegavajte kafu, alkohol i cigarete, pržena i masna jela
  • Jedite namirnice koje se lako vare, sa što manje soli
  • Ako imate nizak pritisak, povećajte unos soli uvek kad osetite malaksalost

Pripremila: S. Gavrić