Za dobar seks izuzetno je važno imati dovoljno sna! Ako spavate manje od pet sati, nivo testosterona može da opadne za 10 odsto.

 

pixabay.com
pixabay.com

San je neophodan za proizvodnju testosterona, pa zato stručnjaci Univerziteta u Čikagu, koji su radili istraživanje o uticaju sna na erektilnu disfunkciju, savetuju da obavezno odspavate preporučenih osam sati.

VELIKI VITAMIN D

Pored sna, na seksualni život dosta utiče vitamin D jer je ključan za proizvodnju testosterona. Ako ga ne obezbedite dovoljno, nivo ovog hormona može da se smanji i za više od 20 odsto.

Prema istraživanju austrijskih i nemačkih stručnjaka, ovaj vitamin učestvuje u proizvodnji testosterona, i ako ga tokom dana ne obezbedite dovoljno, nivo ovog hormona može da se smanji i za više od 20 odsto. Da bi u telu uvek bilo dovoljno vitamina D, ne morate da ga uzimate kao dodatak ishrani, dovoljno je da na suncu provedete samo 15 minuta dnevno.

Problem sa impotencijom mogu da izazovu i hormonska neravnoteža, ali i nedovoljna proizvodnja testosterona. I neke komplikovane hirurške intervencije u abdomenu i na polnom organu zbog mogućih oštećenja nervnih puteva mogu da budu uzrok erektilne disfunkcije.

KLJUČNI RAZLOZI

graphicstock
graphicstock

Postoje, međutim, razlozi erektilne disfunkcije koje možete da kontrolišete, a koji u velikoj meri utiču na seksualnu moć muškaraca.

Alkohol – jedno ili dva alkoholnih pića može da poveća seksualnu želju, ali će svako preterivanje izazvati upravo suprotan efekat, i to na duge staze.

Pušenje – duvanski dim sužava krvne sudove i onemogućava normalan protok krvi.

Vožnja bicikla – preterivanje sa ovim sportom je čest uzrok erektilne disfunkcije. Tvrd sic stvara pritisak na nerve penisa, što može da bude uzrok impotencije.

Odmor – ako spavate manje od pet sati, nivo testosterona može da opadne za 10 odsto. San je neophodan za proizvodnju testosterona, i zato sturčnjaci Univerziteta u Čikagu, koji su radili istraživanje o uticaju sna na erektilnu disfunkciju savetuju da obavezno odspavate osam sati.

Strah – muškarci koji su već imali problem sa erekcijom ili nisu zadovoljni veličinom polnog organa, zbog podsvesnog straha od novog neuspeha mogu sami da izazovu erektilnu disfunkciju.

Lekovi – problem sa potencijom mogu da imaju muškarci koji koriste neke lekove, uglavnom one za hipertenziju, depresiju i bolesti srca.

Cirkulacija – generalno, cirkulacija je najčešći uzrok erektilne disfunkcije. Stanja koja mogu da dovedu do problema sa cirkulacijom kao što su visok pritisak, holesterol ili krvni ugrušci mogu da ometaju normalan protok krvi u polnom organu.

Izvor: www.novosti.rs