Joga fanatici podigli su svoju omiljenu disciplinu na novi nivo. Upoznajte Dogu, disciplinu koja spaja ljubav prema jogi i kućnim ljubimcima.

 

freephotos.net
freephotos.net

Sama naziv ove discipline jasno asocira o čemu reč. Doga je kovanica, nastala od reči dog, odnosno pas na engleskom i joga. Pse u jogu je uvela Suzi Titelman. Nakon što je nabavila svog crnog koker španijela Koali shvatila je da toliko uživa u njegovom društvu da ne želi da se odvoji od njega ni dok vežba.

Psi su prisutni na časovima dok njihovi vlasnici vežbaju, a u nekim slučajevima, ljubimci se koriste i kao rekviziti, pa imaju i aktivnu ulogu u vežbanju. Ovaj način vežbanja za jako kratko vreme postao je izuzetno popularan.

Ali uprkos popularnosti Doga se našla na udaru kritike joge zajednice.

Časovi Doge označeni ko neprikladni, a mnogi smatraju da se na ovaj način trivijalizuje ova drevna disciplina i pretvara u “modu”.

Doga, izraz skovan od engleskog naziva za psa (dog) i joge (yoga), nastala  je pre nekoliko godina u SAD. Od tada stiče sve više pristalica, bar među vlasnicima pasa. Psi vežbaju i nisu se izjašnjavali da li im prija ili ne.

Izjašnjavali su se, međutim, instruktori klasične joge za dvonošce, tvrdeći da doga preti da trivijalizuje jogu, veštinu staru 2.500 godina. “Život u harmoniji sa svim bićima, uključujući i pse je princip joge. Ali vežbanje joge sa psom nije odgovarajuć način da se to izrazi”, kaže Džulija Lorens, instruktorka joge iz Portlanda.

Odgovarajući ili neodgovarajući način, u praksi to izgleda ovako: doga je kombinacija masaže i meditacije, uz nežno protezanje i za pse i za njihove vlasnike, odnosno partnere vežbače. Instruktori ne moraju da imaju sertifikate, ali seminari postoje. Časovi koštaju od 15 do 25 dolara.

Da li ste za dogu?

Izvor: www.zena.rs