Posle transplantacije matičnih ćelija kod jednog britanskog pacijenta, koji se lečio od HIV-a, taj virus nije detektovan i on više ne uzima lekove, objavljeno je u medicinskom časopisu “Nature”.

 

U pitanju je pacijent iz Londona kod kojeg je HIV dijagnostikovan 2003. godine, prenosi BBC.

Devet godina kasnije je otkriveno da boluje od Hočkinovog limfoma. Istraživači, međutim, napominju da je još rano reći da je pacijent “izlečen od HIV-a”.

Stručnjaci ističu da ovaj pristup u lečenju nije praktičan za mnoge koji boluju od HIV-a, ali da bi to moglo da pomogne da se lek pronađe.

Pacijent iz Londona je već 18 meseci u remisiji.

Matične ćelije je dobio od donora otpornog na HIV, što je dovelo do remisije virusa i limfoma.

Ovo je drugi put da je pacijent, lečen na ovakav način, završio u remisiji. Pre 10 godina je u Berlinu jednom pacijentu transplantirana koštana srž od donora s prirodnim imunitetom na virus.

Inače, kod nas je situacija dijametralno drugačija.

Osobe sa HIV-om i sidom u Srbiji nisu u mogućnosti da prime terapiju već nekoliko dana zbog nefunkcionalnosti elektronskog recepta, upozorava Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/sidom (USOP) i poziva nadležne da hitno reaguju.

USOP je saopštio da osobe sa HIV-om i sidom koje se leče na klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde im se ispisuje terapija, već nekoliko dana ne mogu tu terapiju da podignu u apotekama.

Kako je USOP naveo, problem je u nefunkcionisanju elektronskog recepta, odnosno da se više ne koristi klasični (papirni) recept koji je donedavno bio u upotrebi za te pacijente, kao i da ne postoji nijedan način da ti pacijenti dobiju svoju terapiju.

“Prekid uzimanja terapije može da dovede do povećanja kopija virusa kod ovih osoba odnosno do skoka viremije, a u nekim slučajevima i do pojave rezistencije na terapiju koja se uzima ili uzimala”, navodi se u saopštenju i dodaje da “HIV pozitivne osobe ne smeju da prekinu uzimanje terapije ni jedan dan”.

U USOP kažu da problem može dovesti do novih slučajeva prenosa infekcije i potrebu promene terapije kod onih koji eventualno postanu otporni, kao i da sve to može “mnogo da košta budžet Srbije iz kojeg se odvajaju sredstva za lečenje tih pacijenata”.

“Ono što još više zabrinjava jeste to što, ukoliko se bude odugovlačilo sa pronalaženjem barem privremenog rešenja za pomenuti problem nefunkcionisanja E-recepta, se stvara mogućnost za širenje infekcije”, navodi se u saopštenju.

USOP je apelovao na nadležne da ukoliko greška u sistemu elektronskog recepta ne može brzo da se reši, da omoguće HIV pozitivnim pacijentima da svoju terapiju, dok se problem ne reši, ponovo podižu klasičnim receptom.

“Ističemo da ukoliko HIV pozitivna osoba redovno (svakodnevno, bez prekida) uzima terapiju virus postaje nedetektabilan i ta osoba tada nije infektivna i ne može u bilo kojoj situaciji da prenese HIV drugoj osobi”, navodi se u saopštenju.

Trenutni problem, kako se dodaje, predstavlja “veliku opasnost za celo društvo kada su u pitanju HIV i AIDS”.

 

Izvor: B92