“Zaštita za sve” je kampanja  o merama zaštite kože od negativnih efekata sunčevog zračenja koja će u narednih nekoliko meseci obuhvatiti više od 10 000 dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. U sklopu aktivnosti kampanje, školama sa najvećim brojem đaka u Beogradu i Srbiji biće donirani UV indikatori, specijalni merači za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja, a istovremeno će biti sprovedena i edukacija prosvetnih radnika i trenera, koji rade sa decom, o merama koje čine odgovorno ponašanje na suncu.

“Dečja koža je mnogo podložnija negativnim dejstvima UV zraka od kože odraslih osoba i zahteva posebnu zaštitu od sunca. Kao posledica kumulativnog efekta nezaštićenog izlaganja suncu u detinjstvu, mogu se javiti veoma ozbiljne dugoročne posledice koje se najčešće iskazuju u kasnijim godinama života. Česte opekotine od sunca tokom detinjstva značajno povećavaju rizik za nastanak raka kože. Konkretno, rizik za pojavu melanoma u kasnijem dobu se udvostručuje ukoliko je osoba tokom detinjstva imala više od pet epizoda pregorevanja na suncu. Odgovorno ponašanje na suncu i redovna i adekvatna zaštita od negativnih efekata sunčevog zračenja u ranom periodu, značajno smanjuju opasnost od akutnih oštećenja kože i utiču na smanjenje rizika od pojave raka kože u odraslom dobu”, objasnila je razloge pokretanja kampanje prof. dr Kandolf Sekulović.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar zahvalio se organizatorima kampanje i ukazao da je u akciji “Pregled za sve”, koju su prethodne tri godine sprovodili Eucerin Srbija i Fond B92, učinjeno izuzetno mnogo na polju informisanja javnosti o prevenciji raka kože, ali i u pogledu edukacije lekara i opremanja državnih medicinskih ustanova neophodnim aparatima.

“Edukacijom mladih, posebno onih školskog uzrasta, što je cilj kampanje “Zaštita za sve”, pripremamo generacije koje će se odgovorno ponašati prema svom zdravlju i koje nećemo morati da podsećamo na značaj preventivnih pregleda i skrining programa”, rekao je ministar Lončar i dodao:

“Učestalost tumora kože, a među njima i malignog melanoma, raste poslednjih 30 godina svuda u svetu. Svake godine oboli oko 130.000 ljudi, a oko 37.000 ljudi umre od melanoma. Incidenca melanoma u svetu je u stalnom porastu i iznosi 3-7% godišnje. U Srbiji se svake godine otkrije oko 650 obolelih od melanoma, dok približno 300 osoba umre od ovog najsmrtonosnijeg raka kože. Među mladima uzrasta od 15 do 29 godina u proseku godišnje četiri muškarca i šest žena oboli, dok tri muškarca i jedna žena navedenog uzrasta izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Ministarstvo zdravlja će u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem svoje strategije, koja podrazumeva pojačan rad na prevenciji i skrining programima”.

“Našu decu dobrim obrascima ponašanja učimo kod kuće, ali i u školi, a cilj kampanje „Zaštita za sve“ je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo njihovih zdravih životnih navika. Sunce je u isto vreme izvor života, ali i potencijalne opasnosti. Zato smo spot kampanje nazvali „Dva lica sunca“, a za slogan izabrali parolu „Zaštiti se i uživaj na suncu“. Upravo je stav Svetske zdravstvene organizacije da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom počne baš u ovoj uzrasnoj grupi. Stvaranje zdravih navika kod dece u predškolskom i ranom školskom uzrastu u pogledu zaštite od potencijalno negativnih efekata sunčevog zračenja, zalog je za njihovo zdravlje u budućnosti“, rekla je na konferenciji Nada Miletić Nevajda u ime Eucerin Srbija i dodala da kampanja „Zaštita za sve“ predstavlja logičan nastavak akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“.

Pravila odgovornog ponašanja na suncu kod dece podrazumevaju primenu niza preventivnih mera i izbegavanje izlaganja suncu u vreme najintezivnijeg UV zračenja.

U legendi koja prati UV indikatore, koji će u kroz kampanje “Zaštita za sve” biti donirani školama, osnovne mere odgovornog ponašanja na suncu klasifikovane su u odnosu na indeks UV zračenja u tri kategorije: Bezbedno je, Zaštiti se i Skloni se, a prateći tekst na deci pristupačan način ukazuju koje mere zaštite je potrebno preduzeti.

Edukativna predavanja koja će biti organizovana u školama podrazumevaju informisanje, ali i predstavljanje pedagoških metoda prenošenja stečenih znanja i informacija deci.

Edukacija o odogovornom ponašanju na suncu i načinima zaštite dečije kože od negativnih efekata UV zračenja biće organizovana i za pedijatre i lekare opšte prakse u čijim će ordinacijama roditeljima biti dostupne edukativne brošure kampanje “Zaštita za sve”.

“Našu decu dobrim obrascima ponašanja učimo kod kuće, ali i u školi, a cilj kampanje je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo njihovih zdravih životnih navika. Sunce je u isto vreme izvor života, ali i potencijalne opasnosti. Zato smo spot kampanje nazvali “Dva lica sunca”, a za slogan izabrali parolu “Zaštiti se i uživaj na suncu”. Upravo je stav Svetske zdravstvene organizacije da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom počne baš u ovoj uzrasnoj grupi”, rekla je Nada Miletić Nevajda u ime Eucerin Srbija.

 

Pripremila: M.P.