Ako želite da sačuvate zdravlje srca, sprečite nastanak tumora, poboljšate izgled kose i kože, trebalo bi češće da pijete sok od šargarepe, prenosi Stvarukusa.rs.

 

Foto: Freepik

Štiti jetru

Šargarepa poboljšava rad jetre i pomaže telu da lakše izbaci otrove.

Saznajte i 4 namirnice koje imaju više vitamina A od šargarepe

Deluje preventivno protiv kancera

Velike količine karotenoida sadržane u šargarepi mogu da pomognu da se preduhitre specifične vrste tumora, na primer, grlića materice i debelog creva.

Sok od šargarepe smanjuje holesterol

Šargarepa sadrži veliku količinu vlakana rastvarača koji vezuju holesterol i nakon toga, pomažu da ih telo izbaci kao otpad.

Poboljšava vid

Šargarepe sadrže jako velike količine Vitamina A, kao i beta karotena koji imaju veliki uticaj na očuvanje vida.

Poboljšava kvalitet kože

Upravo velike količine vitamina A, čine da šargarepa deluje kao štit za kožu i sprečava je od isušivanja. Neka istraživanja pokazala su i da je šargarepa delotvorna i kod bolesti kao što je psorijaza. Takođe, može da pomognu oporavak ožiljaka.

Daje energiju sok od šargarepe

Ovo povrće sadrži gvožđe koje je neophodno organizmu da biste mogli da budete aktivni.

Pročitajte i 3 soka za zdraviji život

Poboljšava kvalitet zuba

Šargarepa sadrži određene minerale čija antibakterijska svojstva štite koren zuba, a istovremeno pomažu da zubi duže ostanu beli.

Sok od šargarepe

Najzdraviji sok dobićete, ako 6-8 šargarepa oljuštite i obradite u sokovniku. Međutim, njegov rok trajanja je maksimum 24 sata i morali biste svaki dan da pravite novu turu. Recept koji ćete ovde videti je veoma jednostavan, bez aditiva i dobićete veću količinu soka koju ćete moći da zamrznete i pijete iz više puta. Sve što vam je potrebno je blender, posuda i malo vremena.

Izvor: Stvar ukusa