Svake jeseni muče vas iste tegobe. Prehlađeni ste i po nekoliko puta, imate grip i stomačni virus, dok su neki ljudi oko vas potpuno zdravi. Tajna leži u neskladu između uma, duše i tela, kao nerazdvojne celine. Floriterapeut Ružica Bogićević kaže da je floriterapija spas koji jača imunitet i pomaže u ovim situacijama.

 

Lečenje cvetnim esencijama ima sve više poštovalaca u svetu, ali i u našoj zemlji. Od nedavno i u Srbiji postoji terapija sa posebno obrađenim balkanskim biljkama.

– Naš emocionalni i mentalni status odgovoran je za sve naše prehlade, viroze i nedostatak energije. Floriterapija, ili lečenje cvetnim esencijama, je

freeimages.com
freeimages.com

isceljujuća tehnika koja postoji od tridesetih godina 20. veka i spada u energetske metode isceljivanja kao podvrsta homeopatije. Zasnovana je na teoriji da su psihički simptomi bolesti posledica toga kako mislimo, i koje emocije su u nama dominantne – objašnjava Ružica Bogićević.

Za čitaoce portala “Zdrava i prava” naša sagovornica je izabrala nekoliko balkanskih cvetnih esencija koje mogu da pomognu da na nežan, neagresivan način harmonizujete misli, emocije i telo i prebrodite ovo vreme bez sunčeve svetlosti i zelenila.

GOROCVET

Ova cvetna esencija vraća vitalnost celom organizmu. Savetuje se onima koji osećaju umor, imaju osećaj iscrpljenosti, bolove, pritisak u predelu grudi, da su zajapureni i da ih obuzimaju žmarci.

KAJSIJA

Harmonizuje raspoloženje za one koji sa poteskoćama prelaze iz leta u zimu i osećaju se depresivno i emocionalno napeto. Pomaže kod upalnih procesa i regulacije nivoa šećera u organizmu.

freeimages.com
freeimages.com

KRASTAVAC

Ova cvetna esencija pomaže kod blažih oblika depresije, razvija harmoniju i smirenost.

Odlična je kod iscrpljenosti i apatije zbog ekstremno niskih ili visokih temperatura u prirodi. Vraća energiju otvaranjem srca za ljubav.

LIPA

Razvija spontanost, ravnotezu izmedju posla i zabave. Tonik je za srce kada se oseća tezina u predelu grudi.

Unosi vedrinu i lakocu u srce. Pomaže ljudima da vrate smeh u život i daje impuls radosti svakodnevnim obavezama.

JASMIN

Ova esencija čisti nazalne puteve, sinuse, grlo i pluća, zaustavlja proliv, poboljšava absorpciju hrane u crevima, kao i proteina. Takođe može popraviti čulo mirisa, deluje antivirusno, eliminiše višak kiselosti u organizmu i uklanja toksine iz dikestivnog trakta, a posebno iz debelog creva. Cvetna esencija jasmina budi životnu radost i euforiju.

MAGNOLIJA

Korisna je u lečenju problema sa sinusima i plućima, kod alergijskog rinitisa i glavobolje u kombinaciji sa zapušenim nosom, kao i za one koji imaju bolove koji menjaju mesto u telu, a pogoršavaju se od vlage. Na mentalnom nivou korisna je za osobe koje imaju doživljaj izgubljenosti, konfuziju, pospanost, zbunjenost.

Cvetna esencija magnolije je odlična za žene, omogućava im da stupe u kontakt sa svojom ženstvenošću, izrazavajući je na svakom nivou i na sve načine.

Svako će naći ono što mu floriterapija nudi. Isporbajte ove nežne tinkture i sigurno ćete osetiti poboljšanje.

 

Izvor: Zdrava i prava