Akne su inflamatorno (upalno, zapaljensko) oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde). Prekomerno lučenje loja iz lojne žlezde deluje u sprezi sa začepljenjem kanala lojne žlezde kroz koji se loj, kod zdrave kože, normalno oslobađa. Tada se lojne izlučevine ( sebum-slobodne masne kiseline) nakupljaju u koži, u unutrašnjosti blokiranog kanala, stvarajući povoljne uslove za rast bakterije Propionibacterium acnes koja se i inače nalazi u koži ali se pod ovim uslovima nekontrolisano razmnožava.

 

Foto: Unsplash

Kao reakcija na ovu pojavu, u koži se pokreću zapaljenski procesi, dolazi do upale koja stvara vidljivi znak na površini kože. Lice, grudi, leđa, ramena i nadlaktice bivaju obično najpogođenije regije tela.

Faktori koji utiču na nastanak akni:

Hormonska aktivnost, poput menstrualnog ciklusai puberteta.
Stres, koji pokreće povećano lučenje hormona nadbubrežnih žlezda (hormoni stresa).
Hiperaktivnost lojnih žlezdi, koja je uzrokovana između ostalog i preko prethodno pomenuta dva mehanizma.
Nagomilavanje izumrlih ćelija površinskih slojeva kože.
Bakterije u porama, usled čijeg prekomernog prisustva telo pokreće alergijsku reakciju.
Iritacija kože ili češanje bilo koje vrste aktivira i potpomaže upalne procese.
Upotreba anaboličkih steroida.
Bilo koji preparati, lekovi koji sadrže halogene(jodidi, hloridi, bromidi), litijum, barbiturate, ili androgene.

Tradicionalno, pažnja je uglavnom usmeravana na hormonski izazvano prekomerno lučenje loja-sebuma koji se smatrana glavnim doprinosiocem ovoj bolesti. Nedavno je veća pažnja posvećena pojavi suženja lojnih kanala jer se ona smatra drugim najvažnijim činiocem na koji možemo uticati lokalnom-topikalnom terapijom.

PHYTOLOGY FACE CLEANSER je prirodni, biolipidni, kombinovani preparat sa višestrukim mehanizmom dejstva, formulisan prvenstveno za regije sa masnom i problematičnom kožom.

Delovanje je usmereno na razlaganje masnih „nečistoća“, kako na površini tako i u nivou celog folikula dlake, koje je udruženo sa antiinflamatornim i antiseptičkim fitofarmaceutskim svojstvima.

Sinergističko dejstvo sastojaka iz smeše hladno ceđenih jestivih ulja i lekovitog bilja takođe doprinosi zaštiti kože od štetnog dejstva sunčevih zraka, regeneriše kožu tokom upalnih stanja (dermatitisa-ekcema), a nalazi svakodnevnu praktičnu primenu i kao efikasno i bezbedno prirodno sredstvo za skidanje šminke i drugih površinskih nečistoća.

Uz ovaj preperat i njegovo rdovno korišćenje zaboravićete šta su akne.

 

 

Autor: Magistar farmacije Dragoljub Pavlović, prehrambeno sanitarni inženjer