Harfa je redak i plemenit instrument. Ona pleni svojom pojavom i izmamljuje zanimanje i uzdahe. Slušanje ili sviranje harfe deluje sjajno na psihu, a opuštajuće vibracije koje ona poklanja pozitivno utiču na ljude i svojevrsna su antistres terapija. Zvuci harfe od davnina se koriste za isceljenje i utehu. O tome kako joj je harfa promenila život za portal “Zdrava i prava” priča Željka Milošević, harfista i multimedijalni umetnik.

 

Zeljka otvarajucaJoš kao mala imala sam želju da smisao mog života budu neprestana putovanja po svetu i upoznavanje različitih kultura. Međutim, jedan takav san iz perspektive moje materijalne situacije bio je gotovo neostvariv.

A ONDA SE DESILA LJUBAV PREMA HARFI

Od osme godine pohađam muzičku školu gde, zna se, najbolji đaci uvek imaju prilike da otputuju na razna takmičenja. Svirala sam harmoniku i bila sam jedna od najboljih, ali bez mogućnosti da imam svoj instrument, jer je njegova cena bila nepristupačna, a samim tim – nisam mogla da putujem ni na takmičenja.

Jednog dana, sasvim iznenadno, na oglasnoj tabli u istoj toj muzičkoj školi, pričitala sam obaveštenje o otvaranju novog smera – smer za keltsku harfu, i odmah sam se prijavila sa željom da se oprobam u nečem potpuno novom.

Časovi su se nizali, moja ljubav prema harfi je rasla i već nakon godinu dana sviranja ukazala mi se neverovatna prilika da otputujem na takmičenje harfista u Pariz.

Tada sam shvatila da su moji snovi polako počeli da se ostvaruju… I da je univerzalni jezik koji sam naučila i ujedno moja putna karta za ceo svet ustvari muzika na harfi. Harfa je vremenom postala deo mene i moj način života.

Kao harfista počela sam da učestvujem na raznim festivalima, umetničkim simpozijumima, dešavanjima u različitim zemljama što mi je otvorilo vrata ka bezbrojnim poznanstvima, iskustvima, situacijama…

HARFA MI JE ULEPŠALA ŽIVOTHarfa 1

Za mene je sve to pravo životno blago… Srećna sam i zahvalna zbog toga. Harfa me čini zadovoljnom, smirenom, spokojnom, ispunjenom, a još srećnija sam što njenim zvucima mogu da učinim da se i drugi ljudi osećaju tako. Vremenom, svoja znanja sam počela da prenosim i drugima osnivajući školu harfe za sve uzraste i različite muzičke žanrove.

Pred toga, kao ljubitelj joge, počela sam i tokom časova joge da uživo sviram harfu u različitim joga centrima. Mnogi vežbači su mi tom prilikom rekli da prvi put vide harfu i da im njen zvuk izuzetno prija.

Mislim da je iz svega rečenog jasno koliko je harfa promenila moj život i koliko mi je samopouzdanja dala. Ona iz dana u dan čini moj život lepšim, pruža mi ogromne mogućnosti, ali i ispunjava sve moje želje.

 

Željka Milošević je rođena 1985. Muzikom se bavi od svoje osme godine, a harfu svira od 2001. godine. Harfu je diplomirala 2013. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi mr Staše Mirković Grujić. 2008. je diplomirala Snimanje i obradu zvuka na Akademiji umetnosti u Beogradu, a sada radi kao nastavnik na istoimenom smeru u Srednjoj muzičkoj školi “Petar Konjović” u Somboru. Pored klasične muzike svira i komponuje pop-rock, eksperimentalno-ambijenatalnu i irsku-keltsku muziku. Već šest godina član je multimedijalne grupe “Feabrik” sa kojom nastupa na različitim internacionalnim festivalima i simpozijumima u zemlji i inostranstvu. Od 2013. svira popularnu muziku u okviru “Le duo” sastava, meditativnu muziku, solo, kao i muziku na časovima joge.

Pripremila: Lidija Bratun