Zvuci gonga podstiču moć samoisceljenja. Ova drevna tehnika poznata je i kao ”gong bath” ili kupanje zvucima gonga. Zvuci tog drevnog istočnjačkog instrumenta zapljuskuju naše telo poput talasa i oslobađaju ga od svega što je suvišno ili potisnuto duboko u nama.

 

Zvučna masaža

Kako i samo ime govori radi se o kupanju u zvucima gonga.

Oni zapljuskuju naše telo poput talasa i, kao što voda pronalazi svoj put da pročisti energetske kanale, meridijane, krv i ćelije, ovi zvuci pronalaze put da se iz organizma oslobodi sve što je suvišno ili potisnuto. Zvučne kupke se izvode uz zvuke gonga i uz zvučnu meditaciju.

– Gong je instrument čiji vibrantan zvuk koji širi oko sebe podstiče na ćelijskom nivou detoksikaciju, harmonizuje um i u theta stanju pokreće proces duboko potisnutih  matrica utisnutih u ćelijsko sećanje da se transformišu i reprogramiraju, kaže Anika Petrović, licencirani praktičar zvučne masaže „Peter Hessove akademije”.

Pisani tragovi ukazuju da je gong star od 5.500 do 6.000 godina, ali njegova prava starost još nije naučno potvrđena. Ranije se koristio na raznim slavljima i ceremonijama, a u našoj civilizaciji pronašao je svoje mesto u simfonijskom orkestru, kao i u holističkoj terapiji.

Anika Petrović

– Klinička i naučna istraživanja dokazuju da je terapija zvukom i muzikom veoma važna u pokretanju samoiscelivanja. Zato se danas isceljivanje zvukom gonga koristi u brojnim ustanovama kao deo raznih holističkih terapija.

Visoki sadržaj vode u telu omogućava prenos zvučnih talasa do svakog organa i do svake ćelije.

Pokazalo se da te vibracije deluju blagotvorno na telo i um, harmonizuju funkciju leve i desne hemisfere mozga, veoma brzo nas dovode u stanje duboke opuštenosti, otklanjaju telesne i duševne blokade, obnavljaju ćelije u telu, smiruju, pročišćuju i harmonizuju osećaje, oslobađaju nas od stresa i strahova, ublažavaju bolesti i pročišćavaju prostor od negativne energije.

Svako ima svoju vlastitu vibraciju, svaki organ takođe ima svoju vibraciju. Ovim vibratorno akustičnim masažama sa tibetanskim činijama i gongom utiče se na neurološke procese, kada posle nekoliko minuta slušanja preplave tanani zvuci koji se šire, oni kao da nas prebace u drugu dimenziju, u stanje između jave i sna, gde se iz podsvesti brišu utisnuti zapisi na ćelijskom nivou.

Posmatrajući kulturni razvoj čovečanstva, svuda nalazimo tragove da je muzika imala veoma važnu ulogu oduvek. Drevne civilizacije su imali saznanja o snazi uticaja vibracija i zvuka na sva bića. Po hramovima i svetim mestima su uz pevanje, glasom i raznim instrumentima stvarali čarobnu atmosferu, koja bi umirila um. Muzika je često bila svirana na način da se u obredima dostignu viša stanja svesti.