Probiotici su smatrani čudotvornom hranom za varenje i održavanje zdravlja. Ali šta su oni tačno? U suštini, probiotici su živa i korisna vrsta stomačnih bakterija i gljivica. Kako saznajemo sve više i više o tome kako stomačni mikrobi utiču na ostale delove tela, nalazimo da su probiotici i hrana koja sadrži ove „dobre“ bakterije u vezi sa zdravim varenjem, funkcijama imunog sistema i metabolizma. Otkrivamo vam 10 veganskih probiotika koji jačaju imunitet i pospešuju varenje.

 

Foto: Unsplash

Probiotici se mogu naći u fermentisanoj hrani. Proces fermentacije pospešuje rast miliona zdravih mikroorganizama koji pomažu u procesu varenja.

Dobra vest je ta da verovatno već koristite u ishrani neke izvore probiotika bez da to i znate.

Većina ove hrane, kao što su miso supa i kimchi, je osnova kuhinja širom sveta koja je pronašla put, kako do „hrane za utehu“, tako i hrane u nešto egzotičnijim varijantama.

Pogledajte ovih 10 veganskih izvora probiotika i probajte da ih uključite u vašu porodičnu ishranu.

Sa dolaskom zime (a sa njom i bolesti i široke upotrebe dezinfekcionih sredstava) korišćenje probiotika je način da se stomačni mikrobi održe jakim i snažnim i spremnim da se bore protiv bolesti.

 

Miso supa

Ako ste jeli u japanskom restoranu, šansa je da ste se sreli sa ukusnom i hranljivom miso supom. Miso supa, koja je i osnova makrobiotičke dijete, jeste blaga i umirujuća čorba koja može da sadrži kockice mekog tofua, iseckani crni luk ili šargarepu i različite forme zdravih algi.

Pravi se od soje, braon pirinča ili žitarica kao što je ječam, ili fermentisane miso paste rastvorene u vodi ili čorbi. Supa je prijatna tokom cele godine – neki ljubitelji je jedu i za doručak.

Miso-supa-1024x683
GraphicStock

Pravljenje kod kuće garantuje da voda nije proključala; živi mikroorganizmi u miso supi ne bi nikada trebalo da se podgrevaju na visokim temperaturama ili dugo, inače će izgubiti delotvornost.

Veganski jogurti i kefiri, najbolji probiotici

Jogurti i kefiri su poznati po visokoj probiotskoj potenciji, ali za vegane i one intolerantne na laktozu ili ljude koji jednostavno žele da izbegnu mlečne proizvode u ishrani, postoje veganske verzije koje takođe sadrže koktel probiotika. Brendovi kao što su „So Delicious“ uključuju žive kulture u nekoliko svojih vrsta jogurta koji imaju isti efekat kao i soj bakterija nađen u mlečnim jogurtima, sa jedinom razlikom u tome što su uzgajane na biljnoj podlozi. Ovaj recept za domaći jogurt od kokosovog mleka (sa suplementom probiotika) izgleda konkretno i deluje kao da bi bio sjajan sa prelivom i svežim sezonskim voćem. Kefir je fermentiano piće od mleka; postoje neke veganske verzije dostupne komercijalno ili vi možete sami napraviti vaša blago gazirana pića koristeći vodu i komadiće kefira u procesu sličnom onom korišćenom za pripremanje kombuhe.

Tempeh

Čio, blago orašastog ukusa, tempeh se pravi od fermentisane soje i veliki je izvor proteina, kao i probiotika. Isecite, marinirajte i pecite komadiće dok ne postanu hrskavi, naparite ih, pa dodajte salatu, ili ispržene komadiće stavite u sendviče za bolji ukus. Kako je tempeh indonežanskog porekla, ukus će biti bolji ako se doda kari ili ako se dobro proprži uz različita jela uz azijske začine – ali nemojte ograničavati tempeh samo na jednu vrste kuhinje, super je ukusa i kada se stavi na roštilj.

Kiseli kupus

Kiseli ili fermentisani kupus je ukusna probiotska varijanta prisutna kroz istoriju. Često se povezuje sa Nemačkom i drugim istočnoevropskim zemljama i pravi se koristeći proces kiseljenja putem fermentacije laktozne kiseline koji se može postići kod kuće. Potražite presnu verziju; pasterizacija ubija probiotske enzime. Ili napravite sami kiseli kupus! Ukombinujte tempeh sa hlebom od kiselog testa i kiselim kupusom u probiotsko moćan veganski sendvič.

Masline-freeimages-1
GraphicStock

Masline

Ukusne masline su postale obećavajući izvor probiotika u poslednje vreme, kako su fermentisane i predstavljaju idealnu sredina za umnožavanje bakterijskih i gljivičnih kultura. Masline mogu biti veoma slane, zato ih jedite umereno, kao pica toping ili predjelo sa nekim svežim sirovim povrćem.

Kimchi

Ovo ljuto koreansko nacionalno jelo pravi se od fermentisanog kupusa, crnog luka, belog luka i začina kao što je crveni biber. Kimchi će vam očistiti sinuse, ali i usrećiti stomak. Deci koja nisu luda za začinima ponudite manje količine pomešane sa drugom hranom. Ja ponekad dodajem malo u pirinač sa povrćem.

Kiseli krastavčići

Kiseli krastavčići nisu namenjeni samo trudnicama, zato ne izbacujte krastavčiće iz sendviča: mogu sadržati važne probiotike. Kiseljenje krastavaca laktoznom fermentacijom, sa dodatkom morske soli i vode (umesto sa sirećetom) održava zdravlje „dobrih“ bakterija. I da ponovim, možete da napravite svoje od kuće.

Hleb od kiselog testa

Hleb od kiselog testa je lak način da u ishranu ubacite zdravu namirnicu bez menjanja svakodnevnog načina pravljenja sendviča. Pravi se od kiselog testa, kako je hleb tradicionalno pravljen – ovo je starodomodan način spremanja hleba. Ovaj prirodno fermentisani hleb se duže pravi (proces traje od nekoliko dana do mesec dana), ali će vas zasititi na duži period.

Kombuha čaj

Ovom čaju je porasla popularnost u poslednjih deset godina, ali verzije ovog fermentisanog čaja se prave u Kini, Rusiji i Japanu već stotinama godina. Pravljenje kombuhe sa simbiotskom kolonijom bakterija i gljivica kao starterom je ujedno i kul naučni eksperiment i mnogo manje košta od verzije dostupnoj u prodaji ako ga pravite redovno. Ovaj penušavi čaj može biti jakog ukusa, pa mališani možda neće biti ludi za njim u početku – zbog procesa fermentacije prisutna je i mala količina prirodnog alkohola u krajnjem proizvodu fermentacije. Blaže verzije i verzije sa više različitih ukusa počele su da se pojavljuju u apotekama i drogerijama.

Suplementi – dodaci ishrani

Svi imamo decu, tako da razumemo da oni izbirljiviji za hranu mogu imati odbojnost prema hrani bogatoj probioticima. U ovom slučaju, razmislite o korišćenju suplementa „Mega Food’s Kids N’Us MegaFlora“ u obliku kaspula, koji ne sadrži mlečne proizvode i soju, a sadrži 5 milijardi aktivnih bakterija iz 14 probiotičkih sojeva. Kada birate suplemente, izaberite onaj koji sadrži više bakterijskih sojeva i velik broj aktivnih bakterija, i sadrže sojeve kao što su L. Acidophilus i B. Longum. Određena sojina mleka su takođe snabdevena probioticima, pa proverite da li sadrže žive kulture.

Izvor: inhabitots.com/Joga portal