Hristos Vaskrse! Pravoslavni hrišćani širom sveta danas obeležavaju Vaskrsenje Hristovo, najveći i najradosniji praznik.

 

graphicstock
graphicstock

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, koji spada u najstrože postove. Prvi mrsni zalogaji trebalo bi da budu vaskršnja jaja koja se prema običaju farbaju u crveno kao simbol prolivene Hristove krvi.

Vaskrs je praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje. Na ovaj praznik se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je Vaskrsao.

Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: “Hristos Vaskrse” i “Vaistinu Vaskrse”. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Pored Srpske Pravoslavne Crkve, Vaskrs danas obeležavaju ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan deo Eskima koji žive na Aljasci.

Deo Vaskršnje poslanice Srpske Pravoslavne Crkve

“Hristos vaskrse, smrt porazivši i mrtve podigavši. Narodi, veselite se!”
(kanon Pashe, 9. pesma).

Proslavimo danas, draga braćo i sestre, Gospoda Boga našega, “Koji pohodi i izbavi narod Svoj” (Lk 1,68) i svetlošću Vaskrsenja Svoga prosvetli svu vaseljenu! Proslavimo Gospoda “Koji bi predan za grehe naše i ustade za opravdanje naše” (Rim 4,25)! Proslavimo Gospoda Koji, postavši čovek nas radi, pretrpe smrt da bi nam Vaskrsenjem Svojim otvorio dveri novoga života! Jer, svi koji se u Hrista krstismo, u Hristu umresmo starom čoveku, da bismo vaskrsnuti, preporođeni, obnovljeni u Njemu, i živeli sa Njim zauvek (Rim 6,8). Hristos ustade iz mrtvih i postade Prvenac od usnulih (1. Kor 15,20), te i mi koji umiremo u Adamu, bivamo oživljeni u Hristu, postajući nova tvar.

Pripremila: S. Gavrić