Aloja vera se često spominje u alternativnoj medicini, što ne treba da čudi s obzirom na njene brojne blagodeti. Gotovo da nema oboljenja kod kojeg ova čudesna biljka ne može da pomogne. Jedno od njih je i opadanje kose. Indijke odavno za rast i jačanje kose koriste aloja veru, koju kombinuju sa ricinusovim uljem, kokosovim uljem i vitaminom E.

Aloe close-up
GraphicStock

POTREBNO JE

aloja vera, ricinusovo ulje, kokosovo ulje, vitamin E

PRIPREMA

Uzmite list aloje vere, dobro ga operite i iseckajte na krupnije komade. Pomoću kašike izvadite gel iz lista kojim ćete da masirate teme.

Nakon toga, mešavinu od 1 kašike ricinusovog ulja, 2 kašike kokosovog ulja i kapsule vitamina E zagrejte na šporetu, izbegavajući da proključa. Tako zagrejanu mešavinu nanosimo na skalp (na koji smo prethodno naneli aloe veru) i blago masiramo 5 minuta.

Na taj način poboljšava se cirkulacija glave, koja će da podstakne rast kose. Na kraju operemo kosu na uobičajeni način. Neverovatno, ali prvi vidljivi rezultati biće primetni odmah posle prvog tretmana. Tokom vremena, kosa će rasto za 45-55 odsto više nego uobičajeno. Ostatak mešavine možete da držite u frižideru u teglici, a postupa bi trebalo ponavljati 4-5 puta nedeljno. Nakon nekoliko nedelja, videćete primetnu razliku na vašoj kosi.

Biljka besmrtnosti

Zbog njenih blagodeti Egipćani su je zvali “biljkom besmrtnosti”, a naučnici su otkrli zbog čega je toliko jedinstvena. Enzimi, vitamini, polisaharidi, aminokiseline, minerali koji unapređuju apsorpciju nutrijenata i preko 200 biološki aktivnih komponenti, sve ih poseduje aloje vera.

Takođe, ona poseduje i antimikrobna i antifungalna svojstva, a pomaže i u jačanju imunog sistema i čisti organizam od toksina.

Među mineralima koji se nalaze u aloji su kalcijum, magnezijum, cink, hrom, selen, natrijum, gvožđe, kalijum, bakar i mangan. Ovi minerali u kombinaciji poboljšavaju metaboličke puteve, pa je odlična i za mršavljenje.

Pripremila Lidija Bratun