U ulici Any Letenske broj 4, na Namesti Miru (Kralovskih vinohrada) u krasnom Pragu smešten je atelje Crkvenjaš & Ramovš u kome jedan čovek i jedna žena dajući mašti na volju stvaraju prava mala umetnička dela. Taj atelje je mesto gde jednostavno stanuje lepota.

IMG_3197Atelje Crkvenjas&Ramovš nije početak saradnje dva kreativca već njen rezultat, kaže Ratka Crkvenjaš, suvlasnica ateljea C&R koja je dolaskom u Prag pre gotovo 20 godina krenula sa izradom i prodajom nakita od češkog stakla u sopstvenoj radnjici, da bi veoma brzo restauracija i uređenje enterijera za nju postao pravi profesionalni izazov.

– Jedan čovek može mnogo ali kada se udruže dva kreativca tada nastaju prave i jedinstvene stvari. Svaka moja lampa, slika i ogledalo ištu Aleševe, zavese, draperije i jastučad te nameštaj koji on presvlači u materijale, boje, nijanse, a koje zahtjeva određeni prostor u kome sve smeštamo. Naše vizije se prepliću i nadograđuju … kad se udružimo to je već projekat.  Specijalne narudžbe kao i osmišljavanje i opremanje enterijera zahtevali su prostor za proizvodnju, a budući da s Alešom Ramovš odavno sarađujem, ideja o ateljeu u kome će biti objedinjena izrada ručnih radova i kompletna ponuda proizvoda, sama se nametnula.

Spojilo nas je obostrano poverenje u ukus i veštine koje posedujemo, a uzajamne pohvale i kritike podstiču nas da radimo više i bolje. Pozitivna energija  ispunjava svaki kutak ateljea a sve na veliko zadovoljstvo naših kupaca i narudžbinara. Ono što nas čini posebnim je sposobnost da ispunimo želje naručioca, ali i da dajemo predloge za njihovu realizaciju. Svaki proizvod u našem ateljeu je unikatan, jer je naša mašta nepresušna.

Kako od obične lampe napraviti gospođu Lampu?

image-0-02-05-2c51c39c8c0708fd892574546198cc5e69feea86049190e73963c90caf325116-VSve što sam o materijalima naučila u Umetničkoj školi –tekstilni odsek u okviru mode, prenela sam na predmete koji me okružuju i igrajući se staklenim perlama, prvo oplemenila moj stan a evo par saveta kako da vi ulepšate svoj!

I gospođa Lampa želi da se obuče, a ogledalo bez rama je potpuno ogoljeno i sramno zar ne? Sredite to!

Prvo se snabdejte lepkom za nameštaj a prethodno u Pozamanteriji kupite čipku, rese, ukrasne stakliće, perle ili dugmićeveć po sopstvenom ukusu. Sa stare haljine isecite određene motive. Nakon što na mesto koje dekorišete nanesete tanji sloj lepka, stakliće, perle ili komadića čipke, postepeno slažite u zamišljeni mozaik.

Pozajmite od svoje dece Dečije boje za staklo koje istovremeno lepi i ispupčava ocrtanu površinu dok sprejevi u boji štirkaju i učvršćuju materijal i čipku. Na kraju obod lampe okružite ukrasnim resama.

U kombinacijama sam uvek bila neustrašiva: na drvo lepim čipku, na ogledalo stakliće, kitim perlama, ukrašavam resama i spajam nespojivo. Juče sam isekla parčiće kože i sigurna sam da ću im uskoro naći neko mesto..

Mislim da se ništa ne može pokvariti jer sve možemo zalepiti, odlepiti, preb

ojati.  Eksperimentišite neustrašivo i u svemu pratite svoj osećaj koji će vam reći kada treba da se zaustavite. Volja je jedino što vam treba, a materijal je svuda oko vas.

Ljubi vas vasa Ratka!