Postoji način da ublažite traume svom ljubimcu i to uz Bahove cvetne esencije. Da li znate da Bahove cvetne esencije mogu da pomognu vašim ljubimcima na vrlo jednostavan i neagresivan način? Napravljene su od biljaka koje bi, da žive u prirodnom okruženju, sami našli prateći svoje instinkte, izlečili se i opstali. Dovoljno je dati im par kapi cvetnih esencija u vodu koju piju.

 

Petarde psi 1
Pixabay

Oni su naši mezimci. Naši učitelji. Naši grejači. Otvarači naših emocija. Čuvari nasih tajni. Oni su naši profesori na temu bezuslovne ljubavi. Oni dele s nama prednosti i nedostatke urbane sredine.

Oni su naš deo prirode i kompenzacija za ono iskonsko, što moderni uslovi života ne mogu da nam daju.

Iz najveće ljubavi i privrženosti, lišili smo ih mogućnosti da prate u potpunosti svoje prirodne instinkte. Mnoge stvari smo im olakšali. Za mnoge, kao što su, na primer, petarde u novogodišnjim praznicima, smo bespomoćni. Prašte na sve strane, uvek iznenada, uvek u nezgodnom trenutku…

Uplašimo se i pas, i mi. Ako smo u stanu, vidimo kako se kriju ispod stola ili iza kreveta.

Kada se to dogodi dok šetamo, u zavisnosti od toga koje je rase naš mezimac, reakcije imaju dijapazon od straha, do agresije. Naročito nas pogađa ako je mladunče u pitanju.

Sve to, kao posledicu ima otpor pruža otpor izlasku u šetnju. Remete se tek izgrađene dobre navike. U svakom slučaju, frustrirajuće. A tek sam doček, ako ste van kuće?! Ako imate komšije koji ne gaje vašu ljubav prema psima, ocekujte izveštaj o lajanju i cviljenju umesto lepih želja za nastupajuću godinu.

– Navešću vam zato nekoliko vrsta cvetnih esencija iz palete Bahovih i kalifornijskih cvetnih esencija, da biste imali jasniju sliku o oblastima u kojima se uspešno primenjuju – kaže Ružica Bogićević, floriterapeut.

Ruzica s kucom 1
Ružica Bogićević, floriterapeut

Rescue Remedy u kombinaciji sa Self Heal pomaže kod svih stresnih i vanrednih situacija (petarde, povrede, posle hirurške intervencije, kod dijareje).

Chicory je posebno primenjiva kod štenaca i mačića koji cvile. Pomaže da izađete na kraj s ljubimcem koji ima prenaglašenu potrebu za pažnjom, i pati kada ostane sam u stanu.

Walnut će olakšati traume u toku, i posle velike selidbe. Daleko bezbolnije i brže se raskidaju veze i tuga za prethodnim prebivalištem.

Snapdragon, za kuce koje ujedaju, i grizu nameštaj i štikle.

Dill će pomoći da vaše zajedničko putovanje prođe lepše.

Mariposa Lily će blagotvorno delovati na mladunče koje je tek odvojeno iz legla.

– Ono sto je interesantno, jeste da vaš ljubimac i vi možete da koristite iste cvetne esencije, samo drugačije dozirane. I to je, opet, konstatacija iz uvoda: „Oni su naši veliki učitelji”. Budite u skladu sa sobom i sa okolinom, na najlepši način za vas – ističe Ružica Bogićević.

Pripremila: L. B.