Grad Beč je odavno visoko kotiran za kvalitetan život, a sada je dobio još jedno laskavo priznanje. Nezavisni stručni žiri Evropske unije sastavljen od stručnjaka iz oblasti saobraćaja izabrao je među 2.500 gradova Beč kao najbolji grad za podsticaj ekološke mobilnosti. Pored Beča nominovani su bili Prag i Granada u Španiji.

 

Wien, 2016, Copyright www.peterrigaud.com

Tokom 2017. godine Grad Beč podsticao je brojnim inicijativama i infrastrukturnim merama ekološki i multimodalni saobraćaj. Manifestacije i kampanje motivisale su Bečlije da idu pešice, voze bicikl i koriste javni prevoz za šta je Evropska komisija dodelila nagradu “European Mobility Week Award”.

Stručni žiri je posebno istakao sledeće inicijative: “Streetlife Festival”, koji je inicirala bečka Agencija za mobilnost, podsticaj za korišćenje transportnih bicikala koji je uveden 2017. godine, inicijativa “Opštinski bicikl” kao i preuređenje trga “Getreidemarkt”.

Takođe je pozitivno ocenjena raznovrsna ponuda Beča tokom Evropske nedelje mobilnosti od 16. do 21. septembra 2017. godine.

U čitavom gradu građani su mogli da učestvuju na više od 50 manifestacija na temu održive mobilnosti.

Međunarodna kampanja za podsticaj održive mobilnosti – “Evropska nedelja mobilnosti” održava se svake godine između 16. i 22. septembra.

Raznim manifestacijama i akcijama u javnosti podstiče se vožnja biciklom, pešačenje i korišćenje javnog saobraćaja.

Beč je glavni grad Austrije i ima 1,5 miliona stanovnika (prema nekim procenama čak jedna petina je iz područja bivše Jugoslavije). Ova moderna metropola koju godišnje poseti čak 4,5 miliona turista iz celog sveta čini jednu od devet austrijskih pokrajna i spada u 10 najrazvijenijih evropskih gradova.

Beč je idući od centra ka periferiji podeljen u 23 oblasti tzv. distrikta kroz koje prolazi dobro organizovani gradski prevoz- 5 metro (U-Bahn), 113 autobuskih i tramvajskih linija. Na ulicama dominira arhitektura XIX veka, uglavnom baroknih i renesansnih zdanja, a mogu se videti i brojna moderna dostignuća, poput zgrade Muzeja savremene umetnosti. Uređeni parkovi, odlični restorani, stare poslastičarnice i vinski lokali su još nešto čime se Bečlije mogu pohvaliti.

 

Pripremila: M. P.