Olakšava varenje, smanjuje nadutost i mučninu, deluje stimulativno na krvotok, a pomaže i kod upale grla. Pojačava lučenje želudačnih sokova, čime se olakšava varenje, naročito teške hrane. Istovremeno, deluje stimulativno i na krvotok. Biber odstranjuje i neprijatan dah ako ga grickate.

 

Željko Šafar
Željko Šafar

I AFRODIZIJAK

Nekada je služio i kao lek za regulisanje rada organa za varenje, protiv visoke temperature, upale grla i sinusa, kijavice.

Obloge od bibera pomešane sa životinjskom mašću stavljane su na bolna mesto uzrokovana reumom ili udarcem. Biber je i izuzetan afrodizijak.

4 VRSTE

Postoje četiri vrste bibera – crni, beli, crveni i zeleni. Prva dva potiču od iste biljke, a crni nastaje od obranih zelenih bobica koje prilikom sušenja postaju crnosmeđe i naborane.

Za dobijanje belog bibera ubiraju se crvene, gotovo zrele bobice, koje se zatim kvase da bi mogla da se skine opna, a tek potom suše. U prodaji može da se nađe i crni oguljeni biber, poznat kao “svetli biber”. Crni biber je reskiji od belog, ali zato oba mirišu vrlo aromatično. Ukus im je ljuto oštar, a potiče od alkaloida piperina, kojeg, u zavisnosti od vrste, ima od 5 do 10 odsto.

MIRIS

Miris bibera potiče od karakterističnog eteričnog ulja. Osim ovih sastojaka, biber sadrži i skrob, smole i masna ulja.

Zeleni biber konzervisan u slanoj vodi, posebno prijatne arome, upotrebljava se za sve vrste mesa i pikante sireve. Ima ga u mnogobrojnim mešanim začinima za ribu, kišeljenom kupusu, začinima za kobasice, u kariju. Svež u frižideru može da se održi od osam do deset dana u manjim količinama.

Crvene biber bobice su veoma aromatične i ljute. Miris je karakterističan, nešto između mirisa bibera i limuna.

pixabay.com
pixabay.com

Poreklom iz tropskih delova Indije i jugoistočne Azije, biber (Piper nigrum) je odomaćen na našim prostorima, a bez mlevenog ili bibera u zrnu nezamisliva je bilo koja kuhinja.

Prema statistikama to je najviše korišćen začin u svetu, upotrebljava se za sve vrste marinada, kuvanu ribu, mesna jela i za pripremu kobasica.

Mleveni biber univerzalan je začin za supe, sosove, variva, salate…

 

ČORBA SA BIBEROM

POTREBNO JE

  • dva krompira,
  • dve šargarepe
  • glavica crnog luka
  • jedna tikvica
  • 2000 do 300 grama belog mesa ili teletine
  • dva mala topljena sira
  • biljni začin, biber, so.

PRIPREMA

Povrće i meso očistiti, oprati i iseći na komade. Sve zajedno preliti vodom i staviti da se kuva. Sa vodom ne treba preterivati da čorba ne bi bila retka. Kada je skuvano, sastojke iz šerpe izvaditi i izmiksati sa dva mala topljena sira, a vodu sačuvati. Ponovo u istu vodu vratiti izmiksane sastojke i sačekati da prokuva. Na kraju začiniti sa biljnim začinom, solju, biberom, i po želji pavlakom pomešanom sa jajetom.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević