Sauna je idealno mesto da se oslobodite svakodnevnog stresa. Blagotvorna dejstva saune su mnogobrojna. Ona služi da detoksikuje organizam, opusti duh i telo. Takođe, boravak u sauni je izuzetno koristan za kardiovaskularni sistem.

 

www.freeimages.com
www.freeimages.com

Telo je u sauni izloženo povišenoj temperaturi. Zbog toga dolazi i do zagrevanja tela i krvotoka. Samim tim vene i kapilari počinju da se šire, a protok krvi se ubrzava. Širenje vena i kapilara pospešuje njihovu elastičnost i otpornost.

Takođe, ubrzanje protoka krvi uzrokuje brže otkucaje srca, kako bi pumpalo krv. Na taj način srčani mišić postaje jači.

To je jedan od razloga što se sauna preporučuje kao terapija obolelima od angine pektoris, ali i ljudima koji su preživeli infarkt (ali tek nakon tri meseca od napada).

LEČI UPALU MIŠIĆA

Sauna je izuzetno delotvorna za ljude koji imaju problema sa bolovima u koštanom i mišićnom sistemu. Naime, povišena temperatura prostora prija upaljenim zglobovima, mišićima i kostima. Dokazano je da mnogi simptomi koštanih i mišićnih oboljenja (reumatoidni arthritis) nestaju nakon boravka u sauni. Treba samo paziti da iz saune ne izlazite u drastično hladan prostor.

Pozitivna su dejstva i na respiratorni sistem. Osobe koje imaju problema sa disanjem (astma, bronhitis) osećaju poboljšanje tokom boravka u sauni. Razlog leži u tome što se na toplom vazduhu u sauni šire disajni kanali. Tako se ubrzava, ali i poboljšava protok kiseonika do bronhija.

www.freeimages.com
www.freeimages.com

ZAMENA ZA LETO

I za ljude koji pate od anksioznosti ili depresije sauna je lekovita. Visoka temperatura deluje opuštajuće i okrepljujuće na psihu.

Mozak detektuje boravak u zagrejanom prostoru kao asocijaciju na leto, a poznato je kakav je i koliki uticaj sunca na čoveka. I anksioznost i depresija značajno se smanjuju tokom ovog godišnjeg doba.

Kada je u pitanju detoksikacija čitavog organizma, tu nema dileme. Telo se u sauna znoji i na taj način izbacuje sve vrste toksina, odnosno štetnih materija. Zbog ubrzanog pulsa, hranljive materije dopiru brže do površinskih tkiva, što za rezultat ima sjajnu, zdravu i blistaviju kožu.

CELULIT NESTAJE

Banje i spa centri, inače, koriste saune u kombinaciji sa masažama koje oslobađaju telo masnih tkiva, što pomaže u borbi protiv celulita. Takođe, mnogi koriste saunu kada osete prve simptome gripa.

Pripremila: S. Vidović