Biljka bokvica je prirodni lek za stomačne probleme. Narodni lekari je posebno preporučuju kao eliksir osobama koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

 

pixabay.com
pixabay.com

Bokvica je lek koji pomaže kod brojnih bolesti, a u narodu je posebno poznata po svojim čudotvornim svojstvima da najviše pomaže osobama koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Preparat od ove lekovite biljke možete da napravite na veoma jednostavan način.

POTREBNO JE:

  • 500 grama svežih listova bokvice
  • 1 kilogram meda
  • 50 grama usitnjene smole propolisa

PRIPREMA

 

Sameljite 500 grama svežih i dobro opranih listova biljke bokvica, pa dobijenu smesu zajedno sa sokom pomešajte sa kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Dobro promešajte i ostavite da odstoji tri dana. Povremeno mešajte drvenom ili plastičnom kašikom.

Tako pripremljeni eliksir uzimajte tri puta na dan, po jednu kašičicu (koristite isključivo drvenu ili plastičnu da bi se izbegla oksidacija), 10 minuta pre obroka.

Ovaj prirodni preparat od bokvice se preporučuje i osobama koje pate od bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Koristan je i pušačima koji žele da očiste disajne puteve.

PROBLEM ZAPALJENJA CREVA

graphicstock
graphicstock

Od zapaljenskih bolesti creva u svetu je obolelo oko pet miliona osoba, a u Evropi oko 2,5 miliona. U Srbiji gotovo 10.000 osoba boluje od ove vrste bolesti (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), od čega su 20 odsto deca i mladi do 20 godina. Prema rečima lekara, to veoma utiče na fizički, emotivni i socijalni razvoj mladih. Veliki broj obolele dece se povlači u sebe, izostaje iz škole, a sramota, strah, stid i izolacija od okoline su samo neka od osećanja koja svakodnevno doživljavaju.

SIMPTOMI UPALE

  • proliv (nekad i krvav)
  • slabost
  • umor
  • grčeviti bolovi u trbuhu

Izvor: www.novosti.rs