Boranija je veoma hranljivo povrće iz roda mahunarki. Poreklom je iz Meksika, ali se koristi u ishrani skoro u svim zemljama sveta. U Evropu je doneta u 16. veku. Boranija se preporučuje za ishranu zbog svojih bioloških i lekovitih sastojaka.

 

Pexels

Zelena boranija je puna antioksidanata i esencijalnih hranljivih materija.

Sadržaj ove biljke uključuje vlakna, proteine,omega 3 masne kiseline, kalcijum, gvožđe, flavonoide i karotenoide. Kao takva, zelena boranija pruža brojne prednosti koje su veoma dobre za naše telo i um.

Reguliše dijabetes

Otkriveno je da zelena boranija, kao i ostale mahunarke, pomažu u kontroli dijabetesa regulisanjem nivoa šećera u krvi. Studije su otkrile da ova vrsta biljaka ima hipoglikemijski efekat na pacijente sa dijabetesom. Ovo je sjajno otkriće, jer je u prošlosti bilo teško pronaći prirodne regulatore dijabetesa. Pošto se ovo medicinsko stanje mora stalno pratiti i njime redovno upravljati, dodavanje zelene boranije u ishranu dijabetičara može biti od velike pomoći.

Čuva zdravije kostiju

Kalcijum je gotovo beskoristan u smislu jakih kostiju ako se ne nalazi u kombinaciji sa vitaminom K.

Naše telo ne može da proizvede proteine koji dozvoljavaju kostima da prihvataju i koriste kalcijum bez ovog vitamina. Osim toga, vitamin K smanjuje gubitak mineralnih materija na minimum upravljanjem našeg metabolizma kostiju. Šoljica zelene boranije sadrži skoro 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina K.

Salata od zelene boranije

Potrebno je
1/2 kg zelene boranije „olovka“1/4 kg šargarepe, 1 glavica crnog luka, 2-3 kašike maslinovog ulja, limunov sok po ukusu, začini

Priprema

Staviti boraniju isečenu na komade dužine oko 2 cm i šargarepu isečenu na kockice da se kuvaju u vodi zasoljenoj mešanim začinom. Kada povrće omekša, ocediti ga i preručiti u posudu iz koje će se servirati. Začiniti uljem i limunom po ukusu dok je još toplo. Ohladiti i služiti.