Brzo i lako sami možete napraviti potpuno prirodni piling od limuna, ili losion od šargarepe za negu vaše kože i zaštitu od sunca.

 

graphicstock

CITRUSI ZA PILING

Piling tela trebalo bi raditi barem jednom nedeljno, a ne zaboravite ni da pokreti kojim nanosite piling podstiču cirkulaciju i masiraju vašu kožu. Najbolje je da izaberete prirodni i mirisni piling od citrusa, a to možete i sami.

Iscedite limun i limetu, dodajte med i šećer i na kraju kašiku bademovog ulja. Sve dobro promešajte i kružnim pokretima nanesite na telo. Posle 10 minuta, istuširajte se toplom vodom i namažite hidratantno mleko ili losion.

LOSION ZA SUNČANJE

Želite da budete preplanuli, a da koža ostane nežna i negovana? Napravite sami ulje za sunčanje od potpuno prirodnih sastojaka, koje je odličan i losion za telo. Evo recepta za prirodni losion.

pixabay.com

Potrebno je:

  • 3 dl maslinovog ulja
  • 1 dl kantarionovog ulja
  • 2 šargarepe

Priprema

U teglu narendajte šargarepu i prelijte maslinovim i kantarionovim uljem. Dobro zatvorite i ostavite nekoliko dana da odstoji. Povremeno protresite sadržaj. Zatim procedite i sipajte u flašicu. Pošto ovo ulje nema visok zaštitni faktor i nije dovoljna zaštita za jako letnje sunce ako imate beo ten, sačekajte da se koža malo adaptira i dobije boju. Ukoliko vodite računa i izbegnete crvenilo, već posle dva dana bićete divno preplanuli sa nežnom kožom poput satena.

INFRACRVENO A ZRAČENJE OPASNIJE OD UVA I UVB 

Infracrveno A zračenje koje emituje sunce je opasnije za kožu od UVA i UVB zračenja. Osim što dublje prodire u kožu, takođe predstavlja trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB čine svega sedam odsto ukupnog sunčevog spektra. Opasnost od oštećenja kože koje izazivaju UVA i UVB zraci dobro je poznata. Lekari godinama upozoravaju da se u letnjem periodu treba zaštititi kvalitetnom kremom ili losionom sa minimum 30 zaštitnim faktorom. Ipak, važno je takođe da obratimo pažnju na sastav kreme, na kojoj treba da bude naznačeno da sadrži efikasne i fotostabilne UVA i UVB filtere, ali i ćelijski aktivan kompleks antioksidanasa koji štiti kožu od infracrvenih zraka (IR-A).

Pripremila: S. G.