Pri kupovini ključnih komada nameštaja polica je zauzela svoje zapaženo mesto. Danas je prosto nezamislivo da životni prostor ne poseduje bar jednu policu gde biste odložili sve stvarčice koje želite da vam budu na dohvat ruke.

 

Pored stvari koje stalno koristite, poput knjiga, police su idealne za dekorativne predmete, te ih često ukrašavate raznim biljakama u manjim i većim saksijama, vazama, figuricama sa putovanja. Dizajnerski tim Forma Ideale preporučuje da treba biti vrlo oprezan u organizaciji prostora polica, jer one nemaju nikakvu estetsku vrednost u domu ako su pretrpane. Takođe, često nemaju ni potrebnu prozračnost, već su deo prostora gde se skuplja jako mnogo prašine koju je teško očistiti.

Otvorena polica BUKI, idealan je primer koliko je prostorna organizacija na polici važna. Posebno pažnju treba obratiti na proporcionalno uklapanje predmeta različitih dimenzija i ravnotežu, kao i na izbor boja dekorativnih segmenata koji će kompletirati izgled police i dati određeno „raspoloženje” kompoziciji.

Savršeni izbor za manje prostore radnih soba, ali i dnevnih i dečijih soba, je atraktivna i funkcionalna  polica BS-1613.  Dizajneri savetuju da na nju ne stavljate previše knjiga i dekorativnih elemenata, jer je sama po sebi estetski privlačna i daje atraktivnost ambijentu.

Kao rešenje za one koji traže više prostora za odlaganje, preporuka dizajnera Forma Ideale je polica ALANO R3, koja svojom formom unosi mogućnost odlične organizacije. Ovaj model police donosi dovoljno mesta za ramove sa fotografijama, omiljene knjige i pažljivo odabranu dekoraciju. Elemente treba rasporediti tako da leva i desna strana budu ravnomerno ispunjene. Na police koje su do poda dobro je odložiti elemente većih dimenzija, jer ćete time učvrstiti kompoziciju i nećete imati neželjeni efekat lebdenja većih predmeta sa gornjih polica.

Kako biste oslobodili prostor na polici, knjige bi trebalo slagati i vertikalno i horizontalno, a ukoliko su omoti knjiga koje posedujete previše šareni, preporuka je da ih rotirate tako da se vide samo stranice.

To će dati utisak neutralnosti i pročišćenosti, ali i slobodu da se poigrate različitim oblicima, teksturama i bojama dekorativnih predmeta.

I na samom kraju, dizajneri Forma ideale, skreću pažnju kako na estetsku, tako i na praktičnu stranu police MAURO.

Ukoliko je dobro pozicionirana u prostoru, može poslužiti kao pregradni zid i tako učiniti životni prostor modernim, funkcionalnim, vedrim i prozračnim.

Izvor: Zdravaiprava