Na studijama se stalno nešto užina između obroka, zato evo nekih zdravih predloga. Evo nekoliko zdravih užina koje svaki student može da pojede kad pravi pauzu od učenja, domaćih zadataka ili između predavanja.

 

Foto: Pixabay

1. Granola
Granola je odlična kao zdrava užina. Poznato je da poboljšava varenje, povećava nivo energije, a može i da pomogne u boljem funkcionisanju imunom sistemu. Ne samo da je odlična za zdravlje, već je i dostupna u mnogim različitim oblicima i ukusima. Od štaglica, preko cerealija, sa jogurtom ili bez ičega, do kombinacije sa jagodama, borovnicama ili bananama, svako može da pronađe ono što mu se najviše sviđa. Pored toga, veoma se lako nalazi, jer su neki oblici granole dostupni u svakom supermarket.

2. Voće
Voća je možda očigledniji izbor, s obzirom na dobro poznate prednosti koje ima. Uopšteno gledano, ishrana bogata voćem može da smanji rizik od raznih kardiovaskularnih oboljenja, kao i moždanog udara. Svka vrsta voća ima različite prednosti po zdravlje; jagode, na primer, sadrže antioksidanse i dobar su izvor vlakana, borovnice mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju memorije, a banane mogu da pomognu boljem zdravlju srca i u borbi protiv anemije

3. Buter od badema
Ako ste alergični na koštunjavo voće, ovaj predlog za vas ne važi. Ako volite butere od koštunjavog voća, isprobajte ovo. Buter od badema ima u sebi magnezijum koji je odličan za srčano zdravlje i regulisanje krvnog pritiska. Isto tako, poznato je da koštunjavo voće kao deo ishrane smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Buter od badema se lako nalazi i možete uživati u njemu bez ičega, na tostu, sa voćem ili jogurtom.

4. Cerealije
Same cerealije su zdrave i obezbeđuju vlakna, a sastoje se od žitarica sa celim zrnom, što može da umanji rizik od nekih hroničnih bolesti. Mogu se jesti suve ili sa mlekom i ima ih u svakoj prehrambenoj prodavnici.

5. Sos od jabuka
Sos od jabuke ili same jabuke sadrže vitamin C, koji pomaže u boljem funkcionisanju imunog sistema, zaštiti od problema sa očima i borbi protiv srčanih bolesti. Isto tako, sadrži vlakna koja mogu da pomognu sistemu za varenje i duže zadržavaju osećaj sitosti, što može da pomogne kod stalnog unosa hrane kad vam je dosadno. Sos od jabuka se može kupiti u bilo kojoj prehrambenoj prodavnici i generalno nije skup.

6. Bilo šta sa čija semenkama
Čija semenke su dobar izvor antioksidanasa, gvožđa i kalcijuma, koji su svi važni u okviru ishrane. Isto tako, čija semenke vremenom bubre u vodi. Nakon unosa, čija semenke će nabubriti u želucu, što će pomoći da duže ostanete siti. Mogu se dodati granoli, jogurtu i praktično svemu drugom.

7. Pirinčani kolač
Iako je prilično bezukusan ako se jede bez ičega, pirinčani kolač je niskokaloričan i može da se jede kao odlična zamena za krekere ili hleb. Može da bude i odlična zamena za tost kada jedete buter od koštunjavog voća, med ili krem sir i veoma jednostavno se priprema. Pored toga, lako se nalazi i nije mnogo skup.

8. Mešavina suvog voća i orašastih plodova
Mešavina suvog voća i orašastih plodova je odlična užina za učenje. Zahvaljujući proteinima, vlaknima i zdravim mastima, može duže da vas drži sitim, što pomaže kod prejedanja. Orašasti plodovi, semenke i suvo voće su bogati mineralima, vitaminima i antioksidansima, a svi su oni deo zdrave ishrane. Ovu mešavinu možete i sami da napravite a nije skupa i ako želite da je kupite.

9. Crna čokolada
I na kraju, jednako važna crna čokolada. Zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa, vlakana i nebrojenih minerala, crna čokolada smanjuje krvni pritisak, umanjuje rizik od srčanih bolesti i može da poboljša moždanu funkciju. Iako bi je trebalo jesti u umerenim količinama, crna čokolada je užina kojom možete sebe da nagradite tokom učenja ili izrade domaćih zadataka.

 

Izvor: Zdravaiprava