Kate Eaton(36) je sa 12 godina dijagnostikovana Kronova bolest. Bol u stomaku, konstantan umor, dijareja savladavali su je, ali ona je tokom života naučila da se na prirodan način bori sa ovom sistemskom bolešću. Kate danas posle dugo izučavanja i pronalaženja pravog puta tvrdi da se može živeti sa ovom bolešću i bez lekova. Ona se odrekla se kofeina, rafinisanog šećera i belog hleba i osmislila je smuti sa kojim svoj “sistem” oporavlja. Njena posebna ishrana je njen put ka zdravlju.

 

www.healthydetoxplus.com
www.healthydetoxplus.com

Žena koja je provela godine u borbi sa bolešću tvrdi da je otkrila lek u sopstvenoj kuhinji.

– Bilo je dana u početku kada sam bila veoma loše. Nekoliko puta sam ležala i u bolnici dok lekari nisu utvrdili da nije u pitanju sindrom iritiranih creva nego Kronova bolest. Moja borba je tada počela- priča.

Ova engleskinja kaže da je “živi dokaz da se i bez lekova neke bolesti mogu pobediti”. Od 2010. kada je počela da primenjuje poseban režim ishrane, lekove je prestala da koristi. Simptomi su “izbrisani”.

– Bilo mi je veoma loše zbog bolesti koja mi je dijagnostikovana. Znala sam da moram da produbim svoja znanja i uradim nešto za zdravlje. Isprobala sam razne terapije i nijedna nije dala dobre rezultate za mene. Postala sam očajna. Onda sam zamolila nekoliko prijatelja koji se bave nutricionizmom da me posavetuju koje namirnice mogu da pomognu da ojačam imunitet i organizam.

Osluškujući sopstvene potrebe i savete Kate je osmislila smuti bez koga ne započinje nijedan dan. Sastoji se od spanaća i šargarepe, jagoda, banana i kokosovog mleka.

– Nisam radila kolonoskopiju, ali rezultati analiza krvi pokazuju da sam u remisiji od 2010- kaže Kate.

Ova žena se potpuno posvetila bavljenju pitanjem ishrane i danas je ona i sama nutricionista i lifestyle coach.

– Čaša mlake vode sa limunom, kajgana, zeleno povrće, losos i dve litre čaja od limuna. Tako izgleda moj idealaan dnevni meni. Beli hleb sam potpuno izbacila iz ishrane. Nekada, najviše jednom nedeljno se počastim omiljenim kolačem. I to je sve. Ne želim da mi neke stvari pređu u naviku- objašnjava Kate.

Više informacija o ishrani i metodama Kate Eaton možete pročitati na sajt www.healthydetoxplus.com.

KRONOVA BOLEST

Kronova bolest je nespecifično zapaljenjsko oboljenje digestivnog trakta. Ova bolest može da zahvati bilo koji njegov deo, u velikoj većini slučajeva deo tankog creva i debelo crevo.

Kronova bolest je izuzetno slična sa ulceroznim kolitisom, tako da kod oko 10 odsto bolesnika ove dve bolesti se ne mogu razlikovati.

Različita klinička istraživanja su pokazala da genetski faktor ima veoma bitnu ulogu u nastanku ove bolesti. Postoji visok stepen konkordantnosti obolevanja monozigotnih blizanaca. Mnogobrojni infektivni, bakterijski i virusni agensi predlagani su kao uzrok, ali bez definitnih dokaza. Faktori koji utiču na pojavu Kronove bolesti su ishrana sa dosta rafiniranih šećera i upotreba kontraceptiva. Pušenje je, takođe, jedan od mogućih sinergetičkih okidača u nastanku ove bolesti.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević