Farmaceutska komora Srbije donirala je Vladi sredstva za nabavku testova na COVID -19 radi testiranja zdravstvenih radnika. Farmaceuti i apoteke u Srbiji pružaju značajnu podršku zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa, trudeći se da budu najveća moguća pomoć i podrška kako građanima, tako i svojim kolegama lekarima. Ovo je značajna donacija za testiranje zdravstvenih radnika.

 

Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije: Donacija za testiranje zdravstvenih radnika na KOVID-19

S obzirom na ulogu i značaj farmaceuta u zdravstvenom sistemu, koji su svakodnevno izloženi riziku od oboljevanja, Skupština Farmaceutske komore Srbije donela je odluku o donaciji u visini od 3.500.000 dinara u svrhu nabavke testova za testiranje na SARS Cov-2019 za zdravstvene radnike. Sredstva će biti uplaćena na namenski račun Vlade Republike Srbije.

– U skladu sa situacijom koja nas je zadesila, odlučili smo da deo našeg budžeta preusmerimo na Vladu Republike Srbije i tako pomognemo zdravstvenom sitemu, kojem pripadaju i farmaceuti. S druge strane, opredelili smo i jedan deo sredstava za naše članove kojima je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija, rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Upravni odbor Farmaceutske komore Srbije doneo je Odluku i o isplati jednokratne i bespovratne pomoći iz Fonda uzajamne pomoći svojim članovima.

Naime, na ovu pomoć imaće pravo porodice članova Komore koji su preminuli od bolesti izazvane korona virusom, članovi koji su oboleli i hospitalizovani zbog infekcije COVID-19 ili su zbog bolesti bili u kućnoj izolaciji, kao i oni farmaceuti koji su od 15.04.2020. godine ostali bez posla. 

Ogranak Beograd: Termini za testiranje su 6, 7. i 8. maj, a ukoliko se prijavi veći broj zainteresovanih biće otvoreni i termini tokom vikenda, 9-10. maj. Prijava je produžena do 6. maja, do kraja dana. Testiranje se obavlja u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Potrebno je da pošaljete mejl na adresu komora @farmkom.rs sa podacima: ime i prezime, ID broj i dan koji vam odgovara za testiranje, a tačno vreme dolaska biće vam prosleđeno naknadno.

Ogranak Vojvodina, Ogranak Kragujevac i Ogranak Niš sa KiM: Prijava zainteresovanih članova traje do 11. maja. Potrebno je da pošaljete prijavu na mejl adresu svog ogranka sa podacima: ime i prezime, ID broj, prebivalište. Testiranje će se obaviti u teritorijalno najbližem institutu/zavod za javno zdravlje. Tačno mesto, datum i vreme testiranja biće prosleđeno nakon prikupljanja i obrade prijava.

Misija Farmaceutske komore Srbije jeste unapređivanje apotekarskog sektora Srbije i zaštita prava i interesa pacijenata uspostavljanjem vladavine standarda struke i etičkih načela kroz nezavisnog, nepristrasnog, efektivnog, stručnog i odgovornog apotekara.

Izvor:Zdravaiprava